Sałata lodowa to dla wielu kucharzy na całym świecie wdzięczny obiekt do eksperymentów. Idealnie komponuje się z sosami i różnymi dodatkami. W poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji, jak wykorzystać sałatę lodową.
Pomysły na dania z sałaty
Z owocami w wersji na słodko
Do sałaty dodaj 4 obrane i pokrojone w ósemki morele albo 2 brzoskwinie, 2 pokrojone w kostkę ogórki, puszkę ananasa w kostkach. Do tego sos majonezowy z odrobiną zalewy z ananasów i pieprzem.
Na chrupiąco z pestkami
Do sałaty dodaj 3 garście łuskanych i uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika, kiełki brokułów, paski papryki, pół puszki kukurydzy. Do tego sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy ziarnistej, ew. olej z orzechów włoskich.
Na pikantnie z serem pleśniowym
Do sałaty dodaj posiekaną szalotkę albo czerwoną cebulę, przekrojone na połówki winogrona, pokrojony w drobną kostkę niebieski ser pleśniowy. Do tego sos majonezowy light pół na pół ze śmietaną jogurtową, sól, pieprz i cukier do smaku.
Na tłusto z boczkiem
Do sałaty dodaj pokrojony w paski i podsmażony na suchej patelni boczek, gotowe grzanki ziołowe do zupy i pokrojony w ósemki pomidor. Do tego sos majonezowy z jogurtem, sosem Worcestershire i czosnkiem.
Na kolorowo z pomidorami
Do sałaty dodaj pokrojone
w ósemki pomidory, paski papryki, kilka łyżek kukurydzy z puszki i ser feta w kostkach. Do tego sos na bazie majonezu light ze śmietaną jogurtową i ząbkiem czosnku.
Na orzeźwiająco z ogórkami
Do sałaty dodaj pokrojone w plastry 2 ogórki, garść pokrojonych czarnych oliwek, kilka rzodkiewek i koperek lub szczypiorek do smaku. Do tego sos winegret z oliwy, soku z cytryny i octu winnego.