Co warto wiedzieć o jagodach?

Wszystkim smakoszom jagód lipiec kojarzy się właśnie z tymi małymi, czarnymi i słodkimi kuleczkami. W zależności od regionu oraz panujących warunków atmosferycznych, jagody pojawiają się w pierwszych dniach lipca, a w górach można się nimi cieszyć jeszcze w sierpniu.

Dzisiaj kilka informacji na temat tych niezwykle cennych jagód. Zapraszamy do lektury.

Zbieranie jagód

Mimo że zbieranie jagód jest bardzo żmudne i czasochłonne, to jednak warto, udając się do lasu na spacer, zabrać ze sobą koszyczek i napełnić go jagodami.

Warto pamiętać, że należy zbierać tylko te o najciemniejszej barwie, o najintensywniejszym zapachu. Niedojrzałe jagody charakteryzują się trudnością w oderwaniu ogonków. Posiadają minimalne walory smakowe i są cierpkie w smaku. Zrywając owoc, starajmy się nie uszkodzić krzaczka.

Wszelkie zanieczyszczenia, które dostały się do koszyka albo słoika, z łatwością można usunąć, jeśli owoce po przybyciu do domu zaleje się wodą. Wtedy wszystko wypłynie na zewnątrz.

jagody1Pod żadnym pozorem nie spożywaj jagód świeżo zerwanych z krzaka! Wszystkie owoce leśne, podobnie jak maliny, jeżyny czy poziomki należy przed zjedzeniem umyć. W przeciwnym razie można nabawić się licznych chorób, które podstępnie będą rozwijać się w naszym organizmie. Wśród nich wyróżniamy groźną bąblownicę, która przez lata może nie dawać o sobie żadnych znaków.

Do jagód przyczepiają się jaja tasiemca, których ludzkie oko nie jest w stanie wykryć. Jeśli tylko zostaną połknięte, wówczas opanowują cały nasz organizm, siejąc spustoszenie. Ze spożytych jaj wylęga się larwa, która atakuje wątrobę, płuca oraz mózg. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że cały przebieg choroby przez lata proces trwa latami i dla samego nosiciela jest całkiem niezauważalny.

A ochrona przed tymi chorobami jest taka prosta – wystarczy dokładnie myć owoce, zanim je spożyjemy.

Moc jagód

Jagody posiadają bardzo wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinny znajdować się w naszym codziennym – bynajmniej sezonowym – menu.

  • Jagody usprawniają pamięć oraz zdolność do przyswajania nowych informacji.
  • Usprawniają pracę układu pokarmowego i likwidują zaparcia, jeśli są jedzone na surowo albo w postaci dżemów.
  • Spożywane  w formie soków albo naparów z liści korzystnie wpływają u osób z problemami biegunek.
  • Soki jagodowe oraz susz z liści dobroczynnie działa w przypadku zatruć pokarmowych. Dzieje się to za sprawą garbników, które uszczelniają błonę śluzową żołądka, eliminują negatywne skutki przemiany materii, jak również zmniejszają ruchy robaczkowe jelit.
  • czarne jagodyJagody są często wykorzystywane w koncernach farmaceutycznych do wytwarzania leków uspakajających oraz syropów na kaszel.
  • Suszone liście jagód są szczególnie przydatne dla diabetyków. W ich składzie zawarte są substancje, które oddziałują podobnie jak insulina, a więc regulują poziom cukru we krwi.
  • Z kolei ekstrakty z jagód znajdują się w wielu środkach o działaniu okulistycznym.
  • Jagody powinny być systematycznie spożywane przez osoby, które długo pracują przy komputerze, ze względu na zawartość fitoestrogenów, które przyczyniają się do blokowania rozwoju niektórych nowotworów. Dzięki tym hormonom roślinnym można zapobiec nowotworom piersi, tarczycy czy wątroby. Dodatkowo, kwas foliowy oraz egalowy zabezpiecza kobietę przed rakiem macicy, zaś u ciężarnych pań dobroczynnie wpływa na rozwój płodu.
  • W borówce amerykańskiej oraz borówce czernicy znajduje się bardzo wiele przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, pojawiające się w procesie przemiany materii. Konsekwencją rozwoju wolnych rodników są zawały serca oraz udary mózgu. Coraz więcej mówi się również o tym, że są źródłem powstawania zaćmy oraz wszelkich zaburzeń w siatkówce oka. To właśnie przez wolne rodniki skóra traci jędrność i elastyczność, przez co pojawiają się zmarszczki.
  • Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zanim wynaleziono antybiotyki, to właśnie jagodami leczono wiele schorzeń. Leczono nimi zakażenia, tyfusa, polio oraz pasożyty układu pokarmowego u dzieci.

 

Co można zrobić z jagód?

Jagody mogą być składnikiem wielu farszów w pierogach czy naleśnikach. Często są dodawane jako element ciasta na racuchy, a także jako sos do makaronu.

Idealnie sprawdzają się w formie kompotów, dżemów czy musów. Można je również mrozić, ponieważ świetnie radzą sobie w niskich temperaturach, zachowując swój naturalny smak oraz kształt.

Zarówno świeże, jak i mrożone jagody mogą być doskonałym składnikiem koktajli mlecznych, deserów, kisieli oraz galaretek.

Przepisy na dania z jagód

ciasto z jagodamiJagodowa Jogobana

  • 1 dojrzały banan
  • 3/4 szklanki umytych jagód
  • sok z limonki do smaku
  • ok. 150 g lejącego jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku

Wszystkie składniki należy umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Jeśli trwa jeszcze sezon na truskawki, spróbuj przygotować Jagodową Truskobanę. Zmiksuj w podobnych proporcjach truskawki, jagody oraz banana z jogurtem bałkańskim, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny do smaku.

Naleśniki z serkiem waniliowym i jagodami

Przygotuj naleśniki według sprawdzonego przez siebie przepisu.

Na każdego nałóż kilka łyżek serka homogenizowanego waniliowego, całość posyp umytymi jagodami, zawiń w rulonik i posyp cukrem pudrem.

Lodowe naleśniki z jagodami i bitą śmietaną

Przygotuj naleśniki według sprawdzonego przez siebie przepisu. Na każdego nałóż kilka łyżeczek lodów waniliowych, posyp jagodami, zawiń i udekoruj bitą śmietaną.

serek z jagodami

Oceń

One Response

  1. Dora 5 maja 2013

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.