To, ile będziemy gotować brokuły zależy jedynie od tego, czy wolimy miękkie czy twardsze – al dente. Poniżej przestawiam kilka przepisów na przygotowanie brokułów.
Kupując świeże brokuły, zwróćcie uwagę na to, aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte.
Brokuły gotowane podawane na ciepło lub na zimno
- Opłukać brokuły i wrzucić do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem masła. Postarajcie się ułożyć warzywa łodyżkami do dołu.
- Gotować od 7-15 min w zależności od upodobań (bardziej miękkie czy twardsze). Najlepiej po pewnym czasie wyjąć i skosztować.
- Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego bułki tartej. Sporządzoną omasta polać gorące brokuły.
- Można również ostudzić brokuły w wodzie i odsączyć je. Wymieszać oliwę z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Zimne brokuły oprószyć pieprzem i polać sporządzonym sosem. [br][br]
Brokuły podawane z sosem
- Opłukać 50 dag brokułów i wrzucić do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem cukru. Całość gotować około 7 min.
- W osobnym garnku roztopić 1 łyżkę masła i dodać 1 łyżkę przesianej mąki. Całość mieszać trzepaczką stopniowo dodając 1 szklankę mleka, następnie doprowadź wywar do wrzenia.
- Gotować przez chwilę i zdjąć z ognia, następnie dodać 1 żółtko i wymieszać.
- Do sosu dodać pół szklanki śmietany i jeszcze raz wymieszać.
- Brokuły ułożyć na półmisku i polać gotowym sosem.
Zupa krem z brokułów
- 30 deko brokułów rozdzielić i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 5 min.
- Na oliwie podsmażyć 1 drobno posiekaną cebulę.
- Do cebuli dodać podgotowane brokuły i smażyć jeszcze 5 min.
- Przełożyć do naczynia, dolać 1 szklankę mleka i całość zmiksować.
- Przelać całość na patelnię dosypać sól, pieprz i pół łyżeczki curry.
- Smażyć do czasu aż woda odparuje i zupa zgęstnieje.
Tagi:
- ile gotowac brokuly
- jak gotowac brokuly
- ile gotowac brokul
- jak gotować brokuły
- jak ugotowac brokul
- jak ugotowac brokuly
- ile gotować brokuły
- brokuły jak gotować
- gotowanie brokula
- jak ugotować brokuły