Jak gotować na parze?

Warzywa przygotowywane w ten sposób są bogate w składniki odżywcze, ponadto ich aromat jest bogatszy, a kolor intensywniejszy.

Na parze można gotować nie tylko warzywa i owoce, również drób, ryby i owoce morza oraz ryż i kasze. Produkty przyrządzane w ten sposób są bardzo zdrowe, ponadto dzięki temu, że żywność nie jest zanurzona w wodzie zachowuje składniki odżywcze. Ich wyrazisty smak sprawia, że nie trzeba ich bardzo doprawiać.

Gotowanie na parze – wskazówki 

Jak przygotować produkty do gotowania na parze?

  • Warzywa i owoce należy oczywiście umyć. To do was zależy, czy obierzecie je ze skórki przed czy po gotowaniu, możecie również pokroić je na kawałki – wówczas czas parowania będzie znacznie krótszy. Ziemniaki gotowane na parze mają niezwykle bogaty smak, który sprawia, że nie trzeba ich doprawiać solą.
  • Mięso należy opłukać w wodzie i pokroić na równe kawałki. Można posypać ziołami, pamiętaj jednak, aby nie używać soli.
  • Ryby również należy umyć. Najlepiej smakują filety z łososia ze skórą. pokrój je na paski, posyp koperkiem i polej sokiem z cytryny. Jeśli panierujesz filet bez skóry połóż pod nim liść białej lub pekińskiej kapusty.

W czym parować?

Najprostszym, rozwiązaniem jest zakup specjalnego garnka z dwoma lub trzema sitkami. Dzięki temu, za jednym zamachem przyrządzisz cały obiad. Dobrym rozwiązaniem jest również parowar elektryczny.

W sprzedaży są również specjalne bambusowe koszyczki oraz różnego rodzaju wkłady do parowania. Możecie również wykorzystać durszlak ze stali nierdzewnej wstawiając go do wyższego garnka.

Wskazówki odnośnie do gotowania na parze

  • Produkty nie mogą stykać się z wodą.
  • Pamiętaj, aby nie układać wszystkiego na raz, albowiem czas gotowania produktów różni się miedzy sobą.
  • Koszyczki z produktami należy umieścić nad para dopiero po zagotowaniu się wody. Od tej chwili liczymy również czas gotowania.
  • Jeśli zauważysz, że woda mocno wre – zmniejsz płomień palnika.
  • Trzeba pilnować odpowiedniego poziomu wody. Jeśli będzie jej za mało, należy dolać wrzątku do garnka.
  • Naczynie powinno być szczelnie przykryte.
  • Produkty na sitku rozłóż równomiernie.
  • Chcąc wzbogacić smak gotowanej potrawy możesz dodać ziół do gotującej się wody.
  • Gotując jednocześnie mięso i warzywa, pamiętaj o tym aby koszyk z warzywami umieścić nad mięsem.

Czas gotowania

Czas gotowania różnić się będzie w zależności od gustów. Dużą rolę odgrywają tutaj również wielkości kawałków oraz rodzaj naczynia, w którym przygotowujecie posiłek. Czas podany poniżej jest raczej orientacyjny. Z czasem nabierzecie wprawy i będziecie przyrządzali posiłki wg własnych upodobań.

  • Kalafior lub brokuł podzielony na różyczki – 7 min
  • Fasolka szparagowa – 11 min
  • Ziemniaki – 15 min
  • Marchew pokrojona w paski lub krążki – 14 min
  • Filet z łososia – 13 min
  • Pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę – 15 min
  • Mięsne pulpety o średnicy 4cm  – 20 min.

jak-gotowac-na-parze

Tagi:

  • JAK GOTOWAĆ NA PARZE
[Głosów:0    Średnia:0/5]

One Response

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!