Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, wiele jego aspektów może być dla Ciebie tajemnicą. Wątpliwości mogą budzić np. rodzaje ciast, masy, dbanie o to, aby ciasto pięknie wyrosło, ale także nadawanie wypiekom odpowiedniego kształtu.
Jednym ze smaczniejszych wypieków, które nie wymagają dużej wprawy i doświadczenia w kuchni, są rogaliki. Dzisiaj podpowiemy, jak należy je zawijać, aby po upieczeniu wyglądały apetycznie i nie straciły „rogalikowego” kształtu.
Zawijanie rogalików krok po kroku
Ciasto na rogaliki musimy rozwałkować cienko, potem przy użyciu talerza wyciąć koło i podzielić na 8 równych trójkącików (a’la mini kawałki pizzy). Na każdym z tych kawałków kładziemy nadzienie (marmoladę, dżem, budyń, czekoladę, nutellę itp.) i zawijamy od szerszej do węższej strony, formując na koniec rogalik.
Proces zawijania rogalików przedstawia poniższy filmik: