Wielkanoc większości z nas nieodłącznie kojarzy się z jajkami, które na świątecznym obrusie znajdują się pod każdą postacią. Pisanki, sałatki lub w koszyczku – jajka na święta Wielkiej Nocy kupujemy z różnym przeznaczeniem. Warto zatem zaznajomić się z tematem i dowiedzieć się, które rodzaje jajek do czego wybrać, aby najlepiej spełniały swoją funkcję.
Jedną z najpopularniejszych potraw na wielkanocnym stole są faszerowane jajka – proste do przygotowania i pięknie prezentujące się na talerzu danie. Mogłoby się wydawać, że w ich przyrządzaniu nie ma niczego skomplikowanego, jednak, największym wyzwaniem jest dobór odpowiednich jaj. Ze względu na swoje rozmiary do faszerowanie najlepiej nadają się jajka w rozmiarze L lub nawet XL. Jeśli jednak wolisz w potrawie, bardziej od smaku gotowanego białka, czuć ulubiony smak farszu wybierz mniejsze jaja. Jaja w rozmiarze S i M mają największy stosunek żółtka do białka.
Oprócz faszerowanych jaj w świątecznym menu króluje wiele potraw, w których składzie znajdują się jajka – pieczeń rzymska, sałatka wielkanocna, czy pasta jajeczna. Każde z tych dań zyskuje na atrakcyjności, jeśli użyte do jego przygotowania jajko ma jaskrawożółte żółtko. Kolor żółtka zależy od tego, czym żywiona była kura. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o bladożółtym żółtku, z kolei kukurydza w pokarmie niosek daje bardziej jaskrawy i żółtopomarańczowy odcień.
Jajko na pisanki
Malowanie i tworzenie wymyślnych pisanek jest nie tylko tradycją, ale i świetną zabawą. Czasami jednak zrobienie idealnej pisanki jest ogromną sztuką. Najczęstszym napotykanym problemem są liczne przebarwienia powstające na skorupce w trakcie farbowania jajek. Jak temu zaradzić? Przy zakupie jajek zwróć uwagę na kolor skorupki. Jaja o białych skorupkach są najlepsze do tego celu. Barwnik idealnie pokryje jasną powierzchnię skorupki. Pamiętaj jednak, że takie jajko należy trzymać w barwniku o 5 minut dłużej, aby kolor był intensywniejszy.
Kupując jajka na pisanki zwróć uwagę także na to, jaką fakturę ma skorupka – nie wybieraj tych, które mają liczne zgrubienia i naturalne przebarwienia, ponieważ znacznie trudniej będzie je przyozdobić. Na pisanki najlepsze będą jajka średniej wielkości – oznaczone jako M. Te średnie lub mniejsze mają bardziej twardą skorupkę i istnieje mniejsze ryzyko, iż podczas gotowania skorupka nie pęknie.
Skorupka z jajka, czyli wydmuszka
Podczas świąt wielkanocnych jajka zajmują pierwsze miejsce nie tylko w szeregach kulinarnych. Coraz częściej wykorzystuje się do robienia wszelkich ozdób świątecznych. Najpopularniejsze są wydmuszki. Skorupki na jajkach są niezwykle delikatne, dlatego podczas wydmuchiwania ich zawartości trzeba zachować należytą staranność i ostrożność, aby ich nie połamać. Alternatywą dla tradycyjnych wydmuszek mogą być te zrobione z jaj gęsi. Jajko gęsie ma skorupkę bardziej wytrzymałe, niż kurze.
Tagi:
- ジェイエス無駄毛処理お得情報局 xyz/
- ジェイエス無駄毛処理お得情報局 xyz