Kutia będąca tradycyjną potrawą polskiej kuchni kresowej jest jedna z dwunastu potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zazwyczaj zawiera pszenicę, bakalie, mak, słód i inne dodatki.
Jeżeli masz niewiele czasu, a koniecznie chcesz, aby na Twoim stole zagościła kutia, dobrze trafiłaś!
Poniżej przedstawiamy przepis na ekspresową wersję tego tradycyjnego wigilijnego dania.
Potrzebne będą:
- 1 szklanka pszenicy,
- puszka masy makowej,
- 0,5 szklanki miodu,
- 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych,
- płatki migdałowe,
- 0,5 szklanki rodzynek.
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy należy opłukać pszenicę, zalać ją wodą i odstawić na noc, rano odcedzić, zalać nową wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
Podgrzany miód należy pomieszać z masą makową, dodać rodzynki, orzechy, pszenicę i płatki migdałowe, a następnie przełożyć do salaterki.
Podawać po schłodzeniu.
Smacznego!