Jak zrobić kutię na szybko?

Kutia będąca tradycyjną potrawą polskiej kuchni kresowej jest jedna z dwunastu potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zazwyczaj zawiera pszenicę, bakalie, mak, słód i inne dodatki.

Jeżeli masz niewiele czasu, a koniecznie chcesz, aby na Twoim stole zagościła kutia, dobrze trafiłaś!

Poniżej przedstawiamy przepis na ekspresową wersję tego tradycyjnego wigilijnego dania.

 

Przepis na kutię

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka pszenicy,
  • puszka masy makowej,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych,
  • płatki migdałowe,
  • 0,5 szklanki rodzynek.

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy należy opłukać pszenicę, zalać ją wodą i odstawić na noc, rano odcedzić, zalać nową wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.

Podgrzany miód należy pomieszać z masą makową, dodać rodzynki, orzechy, pszenicę i płatki migdałowe, a następnie przełożyć do salaterki.

Podawać po schłodzeniu.

Smacznego!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.