Kremówka to znane i bardzo lubiane ciasto, które często gości w naszych domach. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale również dorośli. Nie musisz jednak kupować kremówki, bardzo łatwo możesz ją przygotować samodzielnie. Oto przepis na pyszną domową kremówkę.
Jej wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i odrobinę cierpliwości. Zapraszamy do pieczenia!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
2-6 łyżek zimnej wody mineralnej (niegazowanej)
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
25 dkg cukru
3 jaja
6 łyżek mąki pszennej
cukier waniliowy
6 dkg masła albo margaryny
1. Zrób ciasto. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą i ulepione ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.
2. Następnie wyciągnij ciasto i podziel na dwie takie same części.
3. Upiecz dwa placki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
4. Zrób krem. Do zimnego mleka dodaj wszystkie składniki na krem i mieszaj na małym ogniu aż zgęstnieje.
5. Na końcu przełóż ciasto kremem. Na jeden placek nałóż równomiernie krem i przykryj do drugim plackiem. Następnie włóż do lodówki na jakiś czas, aby krem się zbił.
Jak zrobić kremówkę – wideo porady
Przepis na kremówkę biszkoptową
Kremówka bez pieczenia