Jak zrobić kremówkę?

Kremówka to znane i bardzo lubiane ciasto, które często gości w naszych domach. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale również dorośli. Nie musisz jednak kupować kremówki, bardzo łatwo możesz ją przygotować samodzielnie. Oto przepis na pyszną domową kremówkę.

Jej wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i odrobinę cierpliwości. Zapraszamy do pieczenia!

 

 Składniki:

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
kostka margaryny
2-6 łyżek zimnej wody mineralnej (niegazowanej)
2 żółtka
szczypta soli

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
25 dkg cukru
3 jaja
6 łyżek mąki pszennej
cukier waniliowy
6 dkg masła albo margaryny

 

Wykonanie: 

1. Zrób ciasto. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą i ulepione ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.

2. Następnie wyciągnij ciasto i podziel na dwie takie same części.

3. Upiecz dwa placki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

4. Zrób krem. Do zimnego mleka dodaj wszystkie składniki na krem i mieszaj na małym ogniu aż zgęstnieje.

5. Na końcu przełóż ciasto kremem. Na jeden placek nałóż równomiernie krem i przykryj do drugim plackiem. Następnie włóż do lodówki na jakiś czas, aby krem się zbił.

 

Jak zrobić kremówkę – wideo porady

Przepis na kremówkę biszkoptową

 

Kremówka bez pieczenia

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.