Jak zrobić pączki?

Dzisiaj Tłusty Czwartek – dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, kiedy na naszych stołach goszczą pączki oraz faworki, w niektórych regionach Polski określane mianem chrustu. Zgodnie z tradycją – jeżeli ktoś nie zje w Tłusty Czwartek przynajmniej jednego pączka, nie powinien liczyć na szczęście w ciągu najbliższego roku – dlatego lepiej zapobiegawczo dać się skusić i pączka zjeść, nawet jeżeli jest się na diecie.

Jeżeli nie lubicie sklepowych pączków albo po prostu chcecie zrobić je w domu, możecie skorzystać z poniższego przepisu. Gwarantujemy, że otrzymacie pyszne pączki, którym nie oprą się nawet

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 100 g drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 żółtek,
  • marmolada, budyń lub czekolada,
  • kieliszek spirytusu albo octu,
  • 2-3 łyżki masła,
  • olej.

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuść w szklance mleka, dodaj odrobinę cukru i kilka łyżek mąki. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie oddziel żółtka od białek i utrzyj je z pozostałym cukrem. Następnie dodaj całą mąkę, wymieszaj, wlej drożdże i wyrób ciasto na pączki. Pod koniec roztop masło, wlej je do ciasta, dodaj nieco spirytusu albo ocet i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto jest już gotowe, formuj z niego kulki. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz, do środka włóż nadzienie, sklej brzegi i uformuj znowu kulkę. Oprósz pączka mąką, wrzuć na rozgrzany w rondelku olej. Przykryj całość pokrywką, smaż ok. 2,5 minuty, po czym obróć pączka na drugą stronę i ponownie smaż 2,5 minuty. Gotowe pączki układaj na papierowych ręcznikach, posypuj cukrem pudrem albo polewaj lukrem.

Smacznego!

paczki

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.