Dzisiaj Tłusty Czwartek – dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, kiedy na naszych stołach goszczą pączki oraz faworki, w niektórych regionach Polski określane mianem chrustu. Zgodnie z tradycją – jeżeli ktoś nie zje w Tłusty Czwartek przynajmniej jednego pączka, nie powinien liczyć na szczęście w ciągu najbliższego roku – dlatego lepiej zapobiegawczo dać się skusić i pączka zjeść, nawet jeżeli jest się na diecie.
Jeżeli nie lubicie sklepowych pączków albo po prostu chcecie zrobić je w domu, możecie skorzystać z poniższego przepisu. Gwarantujemy, że otrzymacie pyszne pączki, którym nie oprą się nawet
- 1 kg mąki,
- 100 g drożdży,
- 150 g cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 10 żółtek,
- marmolada, budyń lub czekolada,
- kieliszek spirytusu albo octu,
- 2-3 łyżki masła,
- olej.
Drożdże rozpuść w szklance mleka, dodaj odrobinę cukru i kilka łyżek mąki. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie oddziel żółtka od białek i utrzyj je z pozostałym cukrem. Następnie dodaj całą mąkę, wymieszaj, wlej drożdże i wyrób ciasto na pączki. Pod koniec roztop masło, wlej je do ciasta, dodaj nieco spirytusu albo ocet i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto jest już gotowe, formuj z niego kulki. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz, do środka włóż nadzienie, sklej brzegi i uformuj znowu kulkę. Oprósz pączka mąką, wrzuć na rozgrzany w rondelku olej. Przykryj całość pokrywką, smaż ok. 2,5 minuty, po czym obróć pączka na drugą stronę i ponownie smaż 2,5 minuty. Gotowe pączki układaj na papierowych ręcznikach, posypuj cukrem pudrem albo polewaj lukrem.
Smacznego!