Jak zrobić udanego grilla?

Lato to czas wypoczynku, urlopów i spotkań z przyjaciółmi. Jednocześnie jest to znakomity czas na grillowanie i wspólne spędzanie czasu z naszymi bliskimi. Aby jednak nasz grill był udany, dobrze jest zapoznać się z kilkoma zasadami grillowania. Jeśli będziemy o nich pamiętać nasi goście będą na pewno zadowoleni.

1. Pierś kurczaka grilluje się szybko, wystarczy, że potrzymasz ją nad żarem około 3 minut z obu stron.

2. Jeśli chcesz zrobić chrupiące i rumiane skrzydełka, grilluj je po 10 minut z jeden strony.

3. Warzywa kładź na grillu, gdy mięsko kończy się już grillować (warzywa nie wymagają tak wysokiej temperatury i długiego grillowania jak mięso).

4. Najlepsze warzywa do grillowania to: ziemniak, cukinia, papryka, pieczarka, cebula, bakłażan, kukurydza i pomidor. Pamiętaj, aby warzyw na grilla nie obierać ze skórki (poza cebulą). Zostawiając na nich skórkę nie stracą swojej soczystości.

5. Na grillu nie powinno się przygotowywać peklowanego mięsa, czyli również kiełbasy, ponieważ zawierają związki rakotwórcze, które uwalniają się w czasie grillowania.

6. Kiedy pieczesz mięso ułóż je na aluminiowej tacce, dzięki temu zapobiegniesz kapaniu tłuszczu do węgla (podczas spalania tłuszczu tworzą się szkodliwe związki wnikające w mięso).

7. Ryby są również doskonałym pomysłem na letni grill. Upieczesz je dosłownie w kilka minut.

8. Smakołyki z grilla będą smaczne i aromatyczne, jeśli przed rozpoczęciem pieczenia do żaru wrzucisz gałązki pachnących ziół lub kawałek kory cynamonu.

Smacznego!

 

Jak zrobić udanego grilla – wideo porady

Jak zrobić zdrowego grilla?

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.