Jak czyścić przypalony piekarnik?

Czyszczenie piekarnika nie należy do zadań zbyt przyjemnych, zwłaszcza jeżeli zapomnimy o tej czynności przez jakiś czas i do czyszczenia przystępujemy, gdy piekarnik zaczyna straszyć, a włożenie do niego jakiejkolwiek potrawy nie wchodzi w grę.

Na szczęście wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, aby czyszczenie piekarnika nie stało się zmorą. Kilka sposobów na czyszczenie przypalonego czy brudnego piekarnika przedstawiamy poniżej.

Czyszczenie przypalonego piekarnika

Jeżeli chodzi o utrzymywanie piekarnika w czystości, najważniejsza jest – co nie powinno zaskoczyć – systematyczność.

Ruszt do pieczenia należy myć po każdym użyciu, dobrze też przetrzeć całość wilgotną szmatką. Jeżeli jednak zdarzy nam się nieco zaniedbać piekarnik czy coś przypalić, nie wpadajmy w panikę. Rozwiązania są prostsze niż się wydaje, a co więcej – na wyciągnięcie ręki.

Sól

Spodnią blachę piekarnika warto posypać solą, dzięki czemu pryskający tłuszcz czy resztki jedzenia nie będą się przypalać. Sól pomoże również wyczyścić zabrudzony piekarnik, grill czy patelnię. Jeżeli posypiemy je solą, porządnie rozgrzejemy do momentu jej zbrązowienia, a następnie zetrzemy – łatwiej wyczyścimy brudną powierzchnię.

sol

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona idealnie sprawdzi się, gdy chcemy usunąć przypalone resztki jedzenia. Posypujemy je sodą, zwilżamy wodą ze spryskiwacza, pozostawiamy na ok 2 godziny, a potem czyścimy tak jak zwykle. Jeżeli piekarnik jest naprawdę silnie przypalony, możemy spróbować wyszorować go własnej roboty preparatem z łyżki parafiny i 2 łyżek soli. Potem całość spłukujemy wodą z dodatkiem soli.

Woda z octem lub woda z sodą oczyszczoną

Do czyszczenia zabrudzonego piekarnika po usunięciu przypalonych resztek jedzenia dobrze jest użyć wilgotnej szmatki namoczonej w roztworze wody z octem (w stosunku 1:1) lub wody z sodą oczyszczoną (w stosunku 2 łyżki sody na 2 szklanki ciepłej wody). Dzięki temu łatwo pozbędziemy nieładnych plam z tłuszczu i będziemy mogli się cieszyć lśniącym i czystym piekarnikiem.

5/5 - (1 vote)

3 komentarze

  1. kasia 14 stycznia 2013
  2. mysza33 5 marca 2013
  3. Dorkus 13 czerwca 2015

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.