Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?

Nie zawsze wiemy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby jak najdłużej zachowały świeżość i walory odżywcze. Dlatego dzisiaj mamy kilka wskazówek, które powinny rozwiać największe wątpliwości.

Zapraszamy do lektury!

Wskazówki, jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce

Warzywa i owoce należy przechowywać w temperaturze nie niższej niż 4 stopnie, optymalna wynosi około 10.

Aby się nie popsuły, najlepiej włożyć je do torby z otworami (niezbędny jest dopływ powietrza), szuflady w dolnej części lodówki albo pojemnika z wieczkiem z otworami. Warto pamiętać, że np. marchwi nie powinno się przechowywać z zieloną nacią, gdyż wtedy szybciej więdnie.

Pojemnik, w którym przechowujemy warzywa czy owoce, można też wyścielić kilkoma warstwami ręcznika kuchennego – dzięki temu chłonie on nadmiar wilgoci, a produkty dłużej pozostaną świeże.

Nie należy trzymać w lodówce owoców, które jeszcze dojrzewają, np. bananów, a także twardych warzyw, tj. buraki czy ziemniaki.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.