Nie zawsze wiemy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby jak najdłużej zachowały świeżość i walory odżywcze. Dlatego dzisiaj mamy kilka wskazówek, które powinny rozwiać największe wątpliwości.
Zapraszamy do lektury!
Wskazówki, jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce
Warzywa i owoce należy przechowywać w temperaturze nie niższej niż 4 stopnie, optymalna wynosi około 10.
Aby się nie popsuły, najlepiej włożyć je do torby z otworami (niezbędny jest dopływ powietrza), szuflady w dolnej części lodówki albo pojemnika z wieczkiem z otworami. Warto pamiętać, że np. marchwi nie powinno się przechowywać z zieloną nacią, gdyż wtedy szybciej więdnie.
Pojemnik, w którym przechowujemy warzywa czy owoce, można też wyścielić kilkoma warstwami ręcznika kuchennego – dzięki temu chłonie on nadmiar wilgoci, a produkty dłużej pozostaną świeże.
Nie należy trzymać w lodówce owoców, które jeszcze dojrzewają, np. bananów, a także twardych warzyw, tj. buraki czy ziemniaki.