Pomarańcze, ale także inne cytrusy, na przykład grejpfruty, cytryny itp., można w bardzo łatwy sposób ususzyć. Warto poświęcić na to nieco czasu, suszone owoce cytrusowe mogą bowiem stanowić świetną ozdobę np. na choinkę czy do choinkowych stroików.Jest kilka sposobów suszenia pomarańczy – przedstawiamy je w poniższym artykule. To, na który z nich się zdecydujesz, zależy tylko od Ciebie ;)
Suszenie pomarańczy – sposób 1
Najpierw kroi się pomarańcze w niezbyt grube plasterki, szerokie na około 0,5 cm, wkłada się je do nagrzanego do 80 stopni piekarnika i suszy przez 5 godzin.
Należy pamiętać, aby co pół godziny przewracać pomarańcze na drugą stronę i suszyć dalej. Przy takim suszeniu w domu bardzo ładnie pachnie – to kolejny jego atut.
Suszenie pomarańczy – sposób 2
Tutaj również należy pokroić pomarańcze w niezbyt grube plasterki, które układamy na ręczniku papierowym i suszymy na doskonałym źródle ciepła, jakim w zimie są… kaloryfery.
Inne sposoby suszenia pomarańczy
Można także powiesić na choince świeże plasterki pomarańczy czy cytryny i czekać aż same wyschną.
Suszenie pomarańczy – sposób 3
Aby po wysuszeniu owoce wyglądały efektownie, można je posypać cukrem przed włożeniem do piekarnika. Taki sposób suszenia nie różni się wiele od opisanych wcześniej – owoce należy pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć je na suchej blasze, wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Każdy plasterek trzeba posypać obficie cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec około dwóch godzin. Następnie należy wyłączyć piekarnik, ale cytrusy pozostawić w środku na kilkanaście minut. Kończymy suszenie na kaloryferze.
1. Kroimy pomarańcze w plastry ok 5mm
2. Plasterki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papierem do pieczenia lub folią.
3. Plasterki posypujemy obficie cukrem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni i całość wkładamy na 2 godziny.
5. Podczas suszenia w piekarniku plasterki puszczą sporo soku, dlatego po wyjęciu przenosimy je na duży talerz z kilkoma warstwami ręczników kuchennych pod spodem.
6. Zostawiamy pomarańcze na talerzu na kilka godzin tak, żeby ręczniki wchłonęły część soku.
7. Przenosimy plasterki na kaloryfer w celu dalszego suszenia. Pod spód kładziemy ręczniki papierowe.
8. Cieszymy się z ładnego widoku i zapachu :)
:D fajne :D
Ile czasy trwa takie suszenie?
wg mnie lepiej przy suszeniu na kaloryferze podłozyć papier do pieczenia bo mi się przykleiły do ręczników papierowych :D