Dlaczego warto jeść cytrusy?

Pomarańcze, mandarynki, limonki – któż z nas ich nie lubi? Świetnie smakują, są soczyste i orzeźwiające. Idealne do jedzenia na surowo oraz jako dodatek do potraw.

Oprócz tego posiadają wiele walorów zdrowotnych, o których dużo mówią lekarze.

Właściwości cytrusów

W okresie jesienno-wiosennym warto sięgać po cytrusy z uwagi na zwiększoną podatność na zachorowania. Owoce cytrusowe zawierają dużo witaminy C, która podnosi odporność w czasie zwiększonej zachorowalności. Dlatego warto sięgać głównie po pomarańcze i to nawet bez ograniczeń, ponieważ plaster cytryny czy sok dodany do herbaty dostarcza niewiele witaminy. Poza tym, witamina C traci swoje właściwości, jeśli zostaje dodana do wrzątku, podobnie zresztą jak miód.

Wiele diet odchudzających opiera się na jedzeniu owoców cytrusowych, ponieważ zawierają niewiele kalorii i są lekkostrawne. Dla przykładu, duży grapefruit to raptem 80 kalorii! Poza tym, w cytrusach znajduje się wiele błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. W szczególności warto sięgać po cytrynę oraz grapefruity, które dodatkowo posiadają właściwości oczyszczające. Poza tym usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm. Największe właściwości oczyszczające ma biała skórka z grapefruita. Co prawda jest gorzka w smaku, ale obierając owoc starajmy się nie ściągać jej zbyt dokładnie, aby zjeść jej chociaż trochę.

cytrusy

W cytrusach zawarty jest beta karoten, który podobnie jak witamina C ma działanie przeciwutleniające. Największe ich ilości są zawarte w owocach o zabarwieniu miąższu w kolorze czerwonym oraz pomarańczowym, a więc w pomarańczach oraz mandarynkach.

Grapefruit posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego jest polecany osobom z tego rodzaju problemami.

W pomarańczach zawarta jest duża ilość kwasu foliowego, którego najbardziej potrzebują kobiety planujące zajść w ciążę oraz kobiety ciężarne. Ten pierwiastek jest ważny dla rozwijającego się płodu i warunkuje prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Walory smakowe poszczególnych cytrusów

Plaster cytryny, jak i jej sok jest świetnym dodatkiem do herbat i innych napojów. Sokiem doprawia się sosy, zupy, ryby, kurczaka, mięsa, desery, a także używa się do skraplania owoców, np. bananów, aby nie traciły swojego pierwotnego wyglądu i nie ściemniały.

cytryna

Limonka jest bardziej kwaśna od cytryny i znacznie bardziej aromatyczna. Nie jest zbyt trwała, ponieważ posiada cienką skórkę. Najlepsza jako dodatek do napojów, mięs, ryb czy dekorowania potraw.

limonka

Pomelo jest największym z cytrusów. Smakowo podobny do grapefruita, ale znacznie bardziej słodki i nieco mniej soczysty. Może być składnikiem soków czy konfitur, ale również świetnie smakuje jedzony na surowo.

pomelo

Pomarańcze to świetny składnik wielu ciast i deserów, ale również dobrze smakuje jako dodatek do mięs czy składnik konfitur. Także skórka posiada wiele zastosowań, powszechnie dodawana do ciast.

pomarancza

Mandarynki są najsłodsze z wszystkich dostępnych owoców cytrusowych. Największym zainteresowaniem cieszy się Klementynka, która stanowi połączenie z pomarańczą. Najczęściej jadana na surowo, ale dodawana jest także do ciast, sałatek czy deserów.

mandarynki

Kumkwat jest mało znanym cytrusem. Wyglądem przypomina małe jajko o cienkiej pomarańczowej skórce. Posiada silnie aromatyczny zapach. W smaku jest zbliżony do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Najczęściej jadany na surowo, może stanowić element dekoracyjny mięs i deserów.

kukmkwat

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.