Poziomka pospolita to roślina żyjąca w lasach. Porasta obszary w strefie klimatu umiarkowanego. Krzaki osiągają wysokość 10-25 cm. Podobnie jak krzaki truskawek, poziomki rozmnażają się przez rozłogi.
Poziomka znana jest ze swych bardzo smacznych owoców. Wielu specjalistów doceniło ten krzak również w medycynie naturalnej. Dawniej wykorzystywano jedynie korzenie poziomki, które zawierały dużo cennych garbników. Były wykorzystywane do leczenia zatruć pokarmowych. Zaś łodygi znajdowały zastosowanie w gojeniu się ran, gdyż znacznie przyspieszały cały ten proces. Obecnie zielarze wykorzystują tylko owoce oraz liście poziomki.
Liście poziomki są zbierane z naturalnych miejsc podczas całego okresu wegetacji. Surowiec jest znany ze swych właściwości:
- ściągających,
- moczopędnych,
- przeciwbakteryjnych
Napary z liści poziomki są stosowane w leczeniu:
- dolegliwości pęcherza moczowego oraz nerek,
- schorzeń przewodu pokarmowego,
- wirusowego zapalenia wątroby,
- reumatyzmu,
- miażdżycy i nadciśnienia
Napary można nie tylko pić, ale stosować również zewnętrznie. Wykorzystuje je się do płukania jamy ustnej i przemywania wyprysków na cerze.
Owoce poziomki dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Podnoszą odporność i pozytywnie wpływają na przemianę materii.
W kosmetyce poziomki używane są do wybielania piegów, nawilżania skóry oraz zwężania porów. Osoby, które cierpią na problemy skórne powinny używać poziomek w formie maseczek.
Zaleca się spożywania świeżo zerwanych poziomek. Można z nich przygotować także koktajl. Istnieją również nalewki, soki oraz dżemy z tych owoców.
Warto jednak pamiętać, że poziomki mogą silnie uczulać, dlatego trzeba je spożywać rozsądnie, bacznie obserwując swój organizm.