Jak zrobić dżem truskawkowy?

Truskawki to owoce, które na przełomie wiosny i lata królują na naszych stołach. Potraw, do których możemy je wykorzystać, jest naprawdę wiele – świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, obiadów, ale genialne są również jako samodzielne danie. Możemy również zrobić dżem truskawkowy, który nadaje się do spożycia od razu po przyrządzeniu, ale także pozwoli nam cieszyć się smakiem truskawek przez miesiące jesienno-zimowe.

Dzisiaj mamy więc dla was wskazówki odnośnie do tego, jak samodzielnie przyrządzić dżem truskawkowy. Zapraszamy do lektury!

Potrzebne będą: 

  • 1 kg truskawek,
  • 1 kg cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • trochę masła,
  • 4-6 słoików

Przygotowanie: 

Truskawki dokładnie oczyść, usuń ewentualne bruzdy, trzonki, umyj i lekko osusz. Wsyp je do miski i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej przygotować truskawki wieczorem dzień przed planowanym robieniem dżemu i włożyć je do lodówki na całą noc).

Przystępując do przygotowywania dżemu, słoiki wysterylizuj, myjąc je w wodzie z płynem i wstawiając na pół godziny denkami do góry na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni C.

W tym czasie wyjmij truskawki, wsyp je do większego garnka, wymieszaj z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny, a następnie postaw na wolnym ogniu i mieszaj do momentu, aż cukier rozpuści się całkowicie, potem zaś doprowadź roztwór do wrzenia i gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje.

To, czy dżem jest gotowy, najlepiej sprawdzić, umieszczając nieco gotowego produktu na dobrze schłodzonym talerzyku. Jeżeli pod wpływem zimnej porcelany będzie gęstniał, oznacza to, że możesz zakończyć gotowanie.

Na koniec dodaj do dżemu masło, mieszając tak długo, aż rozpuści się całkowicie, a potem zbierz pianę, która powstała w trakcie procesu gotowania i mieszania z masłem. Potem zostaw dżem do wystygnięcia. Wystudzony nakładaj powoli do słoików, dobrze zakręć… i gotowe!

Smacznego! :)

jak-zrobic-dzem-truskawkowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.