Trawniki wymagają podłoża lekko kwaśnego. Składniki użyźniające i nawozy należy wymieszać z ziemią na głębokość 10-15 cm.
A następnie należy idealnie wymieszać i ubić. Taki efekt uzyskuje się przez kilkakrotne grabienie i wyrównywanie terenu na przemian z ugniataniem za pomocą najlepiej specjalnego wału o ciężarze ok. 50-70- kg.
Gleba jest wystarczająco ubita jeśli nie zapada się pod ciężarem człowieka. Jest bardzo ważne, aby siać tylko jeden rodzaj mieszanki traw, a ubytki w trawnikach dosiewać tym samym gatunkiem.
Najlepszy termin zakładania trawnika i siewu traw to okres od połowy kwietnia do czerwca i od połowy sierpnia do października.
W tych okresach są sprzyjające warunki dla kiełkowania nasion, związane z ilością wilgoci i temperaturą od 10 – 20°C.
W innych okresach powodzenie zasiewu zależy od tego, czy mamy możliwość sztucznego nawadniania.
Aby uzyskać odpowiednio gęstą trawę, należy wysiać 1 kg nasion na 30-40 m² powierzchni.
Zbyt mała ilość roślin na m² spowolni zadarnianie się trawnika, a puste miejsca szybko zajmą chwasty, natomiast zbyt duża ilość wysiewu spowoduje, że wiele roślin nie będzie w stanie rosnąć a osłabione mogą być łatwo atakowane przez choroby i wymarzać podczas zimy. Po wysianiu, nasiona należy przykryć ziemią na głębokość 1 cm przez dość mocne grabienie.
Nasiona pozostałe na powierzchni można przysypać torfem. Na koniec teren można lekko zwałować, ale nie jest to konieczne przy systematycznym podlewaniu.
Tagi:
- jak siac trawe
- jak gesto siac trawe
- jak sadzic trawe