Jak pryskać drzewa owocowe?

Opryskiwanie drzew owocowych to czynność, o której musimy pamiętać, aby zapobiec ich chorobom i cieszyć się latem oraz jesienią pięknymi, zdrowymi owocami. Chronią drzewa przed pleśnią, rakiem bakteryjnym, torbielami, a także szkodnikami, poświęćmy więc nieco czasu i uwagi, aby wykonać opryski odpowiednio.

Przy opryskiwaniu drzew owocowych należy pamiętać o kilku rzeczach.

Po pierwsze musimy je pryskać po raz pierwszy odpowiednio wcześnie, jeszcze przed pojawieniem się liści, jeżeli pozwala na to pogoda – nawet pod koniec lutego albo na początku marca. Temperatura powinna wynosić więcej niż 7 stopni Celsjusza, drzewa muszą być suche, najlepiej też, aby nie zanosiło się na deszcz w ciągu najbliższych dwóch – trzech dni, woda bowiem może zmyć z drzewa zastosowany przez nas oprysk, który wymaga nieco czasu, aby się wchłonąć.

Sięgajmy raczej po preparaty ekologiczne czy z olejkiem mineralnym, a w przypadku oprysku antygrzybicznego – po takie, które wzbogacone zostały o miedź i siarkę.

W czasie pierwszego w ciągu roku oprysku najważniejsze jest zastosowanie mocnego preparatu przeciwgrzybowego, którego nie warto oszczędzać. W innym wypadku drzewo może zostać zaatakowane przez choroby, które w najgorszym przypadku mogą przyczynić się nawet do jego zamarcia. Każde drzewo owocowe należy opryskać odpowiednio dokładnie – od podstawy pnia aż po końce gałęzi. Nie opryskujmy jednak drzew znajdujących się w okolicach stawów – są one szkodliwe dla ryb!

Do opryskiwania używa się opryskiwacza, najlepiej lepszej jakości – dzięki temu ułatwimy sobie pracę i będziemy mieć pewność, że opryskaliśmy drzewo odpowiednio dokładnie. Używajmy zawsze rękawic ochronnych oraz specjalnych okularów – nawet jeżeli stosowany przez nas oprysk jest organiczny, w kontakcie z naszą skórą może wyrządzić spore szkody.

czeresnie

3.5/5 - (10 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.