Kategoria: Owoce i warzywa
To najlepsze danie na lato. Wystarczy listki sałaty umyć, wysuszyć, polać sosem, a uzyskamy lekką, pyszną przekąskę, idealną na upał. Najprostszy winegret przyrządzamy z oleju lub oliwy i octu …
Lato to okres urlopów i wakacyjnego odpoczynku. Bardzo często szukamy sposobów na korzystne spędzenie wolnego czasu. Jednym z nich może być eksperymentowanie w kuchni. O tej porze roku mamy …
Arbuz aż prawie w stu procentach składa się z wody, dlatego posiada taką orzeźwiającą moc. Na bazie tego owocu można przygotować sporo smakowitych drobiazgów. Co zrobić z arbuza? Arbuzowa …
Sałata lodowa to dla wielu kucharzy na całym świecie wdzięczny obiekt do eksperymentów. Idealnie komponuje się z sosami i różnymi dodatkami. W poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji, jak wykorzystać …
Żurawina to owoc bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, pektyny, cukry, błonnik i liczne kwasy owocowe, a także minerały, takie jak żelazo, jod, potas czy …
Truskawki to owoce, które na przełomie wiosny i lata królują na naszych stołach. Potraw, do których możemy je wykorzystać, jest naprawdę wiele – świetnie sprawdzą się jako dodatek do …
Po mrożonki sięgamy z reguły wówczas, kiedy kończy się sezon na świeże warzywa i owoce. W jakiś sposób trzeba przecież dostarczać sobie witamin i minerałów, których mnóstwo znajduje się …
Czereśnie są kuzynkami wiśni, ale są od niej o wiele słodsze. Dlatego tak trudno im się oprzeć. Ale warto je jeść również po to, aby się odmłodzić i poprawić …
Papryka marynowana zrobiona w domu jest o niebo lepsza od gotowych, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Czasem warto więc poświęcić chwilę czasu i cieszyć się papryką domowej roboty. …
Suszenie owoców i warzyw to świetny sposób na ich przechowywanie. O tym, jak przygotować susz, przeczytacie między innymi tutaj: , . Dzisiaj mamy dla was natomiast kilka wskazówek odnośnie …