Jak zrobić dżem żurawinowy?

Żurawina to owoc bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, pektyny, cukry, błonnik i liczne kwasy owocowe, a także minerały, takie jak żelazo, jod, potas czy magnez, warto więc jadać ją jak najczęściej, zwłaszcza iż jest naprawdę smaczna.

Pomoże tez w różnych schorzeniach, takich jak problemy z wątrobą, przeziębienia, kamienie nerkowe czy problemy z pęcherzem, dobrze też działa w przypadku problemów z układem pokarmowym. Pomysłów na przetwory żurawinowe jest sporo – my mamy dla was dzisiaj przepis na przepyszny dżem żurawinowy, który na pewno podbije serca każdego i każdej z was i zagości na stałe w waszym menu.

Potrzebne będą: 

  • 1 kg opłukanych owoców żurawiny
  • 2 szklanki wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • 4-6 słoików.

Przygotowanie 

Żurawinę dokładnie oczyść, umyj, starannie przepłucz i zalej dwiema szklankami wody. Następnie połącz z cukrem i smaż z przerwami na wolnym ogniu.

Międzyczasie przygotuj słoiki – umyj je w wodzie z płynem i wstaw na pół godziny denkami do góry na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni C.

Nie zapominaj o ciągłym mieszaniu dżemu, gdyż łatwo może się przypalić, a przez to straci smak.

Kiedy otrzymasz prawie szklistą masę, jeszcze gorącą zlej do idealnie suchych słoików.

Aby mieć pewność, że dżem będzie się dobrze przechowywał, pasteryzuj go 15 minut.

zurawina

 

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.