Jak przyrządzić zasmażane buraczki?

Lato to okres urlopów i wakacyjnego odpoczynku. Bardzo często szukamy sposobów na korzystne spędzenie wolnego czasu. Jednym z nich może być eksperymentowanie w kuchni.

O tej porze roku mamy ogromną dostępność świeżych warzyw i owoców, a czas spędzony przy przygotowywaniu zdrowych i pysznych posiłków z pewnością zostanie wynagrodzony przez naszych bliskich, którzy docenią włożony wysiłek i z apetytem zjedzą wytworzone przez nas frykasy.

Buraczki zasmażane – pyszny dodatek do rodzinnego obiadu

Przygotowanie zasmażanych buraczków nie jest ani czasochłonne, ani wymagające dużych umiejętności kulinarnych, dlatego też każdy, kto tylko zechce, z łatwością je zrobi.

 

Niezbędne składniki i przygotowanie

Potrzebujemy jeden kilogram buraków ćwikłowych, najlepiej średniej wielkości. Buraki nie powinny być zbyt duże, gdyż wydłuża to czas gotowania, a co jest z tym związane, zmniejsza ich wartość odżywczą i liczbę składników mineralnych.

Warzywa płuczemy i gotujemy bez obierania ze skórki. Gdy są już miękkie, odcedzamy je z wrzącej wody i zalewamy zimną. W ten sposób łatwo zdejmiemy skórkę. Następnie ścieramy buraczki na tarce o grubych oczkach.

Mając je tak przygotowane, rozpuszczamy w garnku łyżkę masła i następnie dodajemy buraczki, które podsmażamy przez około 10 – 15 minut. W końcowym etapie posypujemy warzywa dwiema łyżkami mąki. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, by nie powstawały grudki, dlatego też powinniśmy dodawać powoli mąkę i delikatnie mieszać.

Całość doprawiamy także dwiema łyżkami śmietany oraz odrobiną octu bądź kwasku cytrynowego. Do smaku używamy również soli, pieprzu oraz cukru. I gotowe!

Tak przygotowane buraczki mogą od razu trafić na nasz rodzinny stół. Buraczki zasmażane zachwycają nie tylko swoimi walorami smakowymi, ale są również cennym źródłem witamin i mikroelementów.

Sok z buraków obniża ciśnienie krwi, oczyszcza ją i korzystnie wpływa na wzrost zawartych w niej czerwonych ciałek. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że znajdziemy tutaj też rubid i cez, dwa rzadkie metale, które, o których przypuszcza się, że działają zapobiegawczo i hamująco na rozwój raka.

buraki

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.