Papryka marynowana zrobiona w domu jest o niebo lepsza od gotowych, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Czasem warto więc poświęcić chwilę czasu i cieszyć się papryką domowej roboty.
Marynowana papryka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, a także jako dodatek do kanapek.
- 5 kg papryki w różnych kolorach (koniecznie jędrne)
- cebula
- marchew
- czosnek
- sól
- cukier
- pieprz ziarnisty
- gorczyca biała
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ocet
- olej
1. Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i dobrze umyj.
2. Następnie papryki pokrój na paski lub niezbyt duże kwadraty. Ułóż ściśle w czystych słoikach (najlepsze są twisty o pojemności około 3/4 litra).
3. Do każdego słoika wrzuć: kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liścia laurowego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej, 3 plastry marchewki, ząbek czosnku oraz kilka piórek cebuli.
3. Zrób zalewę; do przegotowanej i ostudzonej wody dodaj sól, cukier i ocet.
Na 1 l wody: 1 szklanka octu 10%, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru.
4. Paprykę w słoikach zalej przygotowaną zalewą. Do każdego z nich daj też 1 łyżkę oleju, po czym zakręć i pasteryzuj (15 minut duże słoje, 7 minut mniejsze).
5. Gdy wyciągniesz słoiki z garnka ustaw je dnem do góry i zaczekaj aż ostygną.
Smacznego!