Po mrożonki sięgamy z reguły wówczas, kiedy kończy się sezon na świeże warzywa i owoce. W jakiś sposób trzeba przecież dostarczać sobie witamin i minerałów, których mnóstwo znajduje się w skarbach lata i jesieni. Aby jednak mrożonki się nie znudziły, warto przyrządzać je różnorodnie – dzięki temu będziemy jadać je częściej i z większą ochotą.
Dzisiaj mamy więc dla was kilka wskazówek odnośnie do tego, jak i do czego stosować mrożone owoce i warzywa.
- Surówki jedno- lub wieloowocowe
Owoce przesypujemy cukrem i rozmrażamy. Możemy je podawać np. z bitą śmietaną.
- Zupy owocowe jedno- lub wieloowocowe
Zamrożone owoce wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez kilka minut, po czym przecieramy i dodajemy cukru. W razie potrzeby możemy zupę łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Zupę podajemy z kluseczkami.W momencie wlewania zupy do talerzy możemy włożyć kilka zamrożonych owoców albo doprawić całość śmietaną.
- Pierogi, knedle
Zamrożone owoce zawijamy w ciasto i gotujemy w odpowiedniej ilości osolonej wody. Podajemy potrawę ze śmietaną oraz z cukrem, ewentualnie polewamy masłem ze zrumienioną tartą bułką.
- Zapiekanki
Aby przygotować zapiekankę z mrożonych owoców, np. z ryżem albo z makaronem, dodajmy do owoców nieco cukru oraz cynamonu i zapiekajmy kilkanaście minut w piekarniku.
- Omlety i naleśniki
Jeszcze zamrożone owoce rozdrabniamy i mieszamy z gotowym ciastem, a następnie smażymy. Omlet polewamy syropem owocowym, natomiast do naleśników dodajemy śmietanę i cukier.
- Galaretki
Zamrożone owoce wsypujemy do salaterki, posypujemy cukrem i zalewamy rozpuszczoną gorącą galaretką owocową. Gdy galaretka zastygnie, zdobimy bitą śmietaną lub polewamy syropem owocowym.
- Kompoty
Zamrożone owoce zalewamy wrzącą wodą z cukrem. Kompot od razu możemy spożywać. Jeżeli chcemy ugotować z niego kisiel, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Podajemy zaraz po ostudzeniu.
- Koktajle
Owoce bez rozmrażania wsypujemy do mleka, kefiru lub jogurtu, pamiętając o tym, aby na szklankę owoców wziąć pół szklanki płynu , dodać nieco cukru i miksować około 30 sekund. Do podawanego napoju możemy dodać nieco zamrożonych jeszcze owoców.
- Surówki warzywne
Jeśli kupimy zamrożoną mizerię z ogórków, musimy ją rozmrozić, po czym dodać śmietanę i przyprawy. Pomidory na surówkę zanurzamy na kilka sekund we wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy z nich z nich skórkę, kroimy w plastry, dodajemy cebulę i sól i pozostawiamy na talerzu do rozmrożenia.
- Zupy
Do wywaru z mięsa lub kości albo do wody z kostką rosołową wrzucamy zamrożoną mieszankę warzywną. Można dodać 1—2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Solimy i dodajemy inne przyprawy.
Na talerzu posypujemy zieleniną. Zupę możemy zaprawić żółtkiem bądź śmietaną z niewielką ilością mąki i koncentratu pomidorowego.
- Warzywa z wody
Zamrożone kalafiory, brukselkę, fasolką szparagową gotujemy do miękkości w małej ilości osolonej wody, odcedzamy, polewamy masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Pamiętaj także o tym, że:
- domowe mrożonki warzywne i owocowe powinny być przechowywane w zamrażarce najwyżej 4 miesiące, a surowe mięso – 6 miesięcy;
- nie należy zamrażać wędlin, gdyż po rozmrożeniu tracą dużo soku, zmieniają też smak i zapach; kaszanka i salceson po rozmrożeniu rozpadają się przy krojeniu.