Melony mają wodnisty bądź lekko mączysty miąższ w kolorze białym, żółtym lub zielonkawym, ponadto aromat melona jest bardzo intensywny.
Dzisiaj radzimy, jak je jeść i jak wybierać. Zapraszamy do lektury!
Jak wybierać melona i jak go jeść?
Podczas wybierania owoców zwróćcie uwagę na wagę melona, powinna wydawać się większa niż jego wielkość. Wówczas możecie być pewni, że owoc jest dojrzały, a jego smak i aromat w pełni wykształcone.
Melony są bardzo trwałymi owocami, bez przeszkód można przechowywać je nawet kilka tygodni w lodówce, należy jednak pamiętać o tym, aby zawinąć owoc w filię spożywczą.
Melon najlepiej smakuje schłodzony, ponieważ wtedy soczysty miąższ nabiera odpowiedniej zwartości. Melon znakomicie nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych sałatek, ponadto jest rewelacyjnym składnikiem drinków i sorbetów.
O i już wszystko wiem. Pięknie dziękuję :-)
pyszne owoce