Jak się je melona?

Melony mają wodnisty bądź lekko mączysty miąższ w kolorze białym, żółtym lub zielonkawym, ponadto aromat melona jest bardzo intensywny.  

Dzisiaj radzimy, jak je jeść i jak wybierać. Zapraszamy do lektury!

Jak wybierać melona i jak go jeść?

Podczas wybierania owoców zwróćcie uwagę na wagę melona, powinna wydawać się większa niż jego wielkość. Wówczas możecie być pewni, że owoc jest dojrzały, a jego smak i aromat w pełni wykształcone.

Melony są bardzo trwałymi owocami, bez przeszkód można przechowywać je nawet kilka tygodni w lodówce, należy jednak pamiętać o tym, aby zawinąć owoc w filię spożywczą.

Melon najlepiej smakuje schłodzony, ponieważ wtedy soczysty miąższ nabiera odpowiedniej zwartości. Melon znakomicie nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych sałatek, ponadto jest rewelacyjnym składnikiem drinków i sorbetów.

Poniżej film, dzięki któremu możecie nauczyć się poprawnego obierania i krojenia melona.

2 komentarze

  1. amator melonów 26 czerwca 2013
  2. alicja 24 sierpnia 2013

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.