Jak przygotować kolację wigilijną?

Święta Bożego Narodzenia to czas, który spędzamy z reguły w rodzinnym gronie, śpiewając kolędy i pamiętając o przestrzeganiu bożonarodzeniowych tradycji.

Wstępem do Świąt Bożego Narodzenia jest wieczerza wigilijna, do której zasiadamy 24 grudnia, gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka.

 

Tradycje związane z wieczerzą wigilijną

Przyjmuje się, że na stole wigilijnym powinno być 12 potraw, analogicznie do 12 pór roku, wszystkie bez mięsa. Mimo iż post jakościowy został zniesiony w naszym kraju już kilka lat temu, większość Polaków kultywuje tradycję postnej Wigilii i nie wyobraża sobie .

Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć m.in. barszczu z uszkami, jarskich gołąbków, karpia, pierogów, klusek z makiem, kompotu wigilijnego z suszu, kapusty z grzybami, kutii czy piernika. Przepisy na te potrawy znajdziecie w naszym serwisie.

Ważne jest również odpowiednie nakrycie do wigilijnego stołu. Zgodnie z tradycją pod biały obrus kładzie się sianko, a ustawiając talerze, nie można zapomnieć o wolnym miejscu dla niespodziewanego gościa. Więcej o nakrywaniu do wigilijnego stołu przeczytasz .

typowa polska wigilia

Przygotowania do Wigilii krok po kroku

Przygotowania warto rozpocząć wcześniej i odpowiednio rozplanować:

  • sporządzić listę potraw, następnie listę produktów niezbędnych do ich przyrządzenia, sprawdzić, które produkty mamy w domu, a które koniecznie trzeba kupić,
  • przygotować plan zadań na przedświąteczne dni, w którym uwzględnione zostaną: sprzątanie, kupowanie prezentów, zakupy spożywcze,  kupowanie choinki i jej ubieranie, pieczenie, gotowanie, przygotowanie wigilijnego stołu itp.

Jeżeli organizujemy kolację dla całej rodziny, na której pojawi się sporo osób, dobrze jest podzielić się zadaniami – ktoś z bliskich może przygotować pierogi ktoś upiec ciasto, a ktoś inny przyrządzić karpia. Zawczasu pomyślmy, czy mamy odpowiednią ilość eleganckich talerzy, czy nie trzeba czegoś dokupić, przygotujmy obrus, stroiki na wigilijny stół itp.

Nie dopuśćmy jednak do sytuacji, kiedy wszystko zostanie na naszej głowie – inaczej wejdziemy w święta w fatalnym nastroju, przemęczone i niezadowolone. Grunt to odpowiedni, sprawiedliwy podział obowiązków.

Pamiętajmy, że najważniejsze jest dobre nastawienie – nie maja sensu przedświąteczne stresy, denerwowanie się, że coś pójdzie nie tak, jak powinno, że nie uda się któraś potrawa itp.

Dzięki temu przy stole wigilijnym będzie panowała atmosfera pełna życzliwości i każdemu na pewno udzieli się niesamowita magia świąt – a przecież to właśnie o nią chodzi.

Tagi:

  • jak przygotowac wigilie

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.