Chyba każdy z nas chciałby żyć jak najdłużej i uniknąć poważnych chorób, a przy okazji cieszyć się szczupłą sylwetką. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zdrowa dieta.
To, w jaki sposób się odżywiamy, ma bowiem ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Warto więc przestrzegać kilku zasad – przede wszystkim należy jeść pięć niewielkich posiłków dziennie, co 3-4-5 godzin, dzięki czemu opanujemy odruch podjadania między posiłkami, a także ograniczymy napady głodu.
Najważniejszym posiłkiem dnia jest ŚNIADANIE – powinno dostarczać odpowiednią ilość energii i składać się przede wszystkim z produktów białkowych. KOLACJA powinna być natomiast lekka, niskokaloryczna i najlepiej spożywać ją na trzy godziny przed snem.
Posiłki powinny być pełnowartościowe, warto do codziennej diety dołączyć pieczywo pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, bez ograniczeń można jeść mało kaloryczne, a przy tym sycące warzywa (np. gotowane na parze), warto jadać często także owoce. Niezbędny dla organizmu magnez i witaminę E zawierają orzechy włoskie, możemy więc spokojnie pozwolić sobie na dołączenie ich do codziennej diety.
Dwa razy w tygodniu warto spożywać ryby morskie. Ograniczmy natomiast białe pieczywo, słodycze, makarony, czerwone mięso, ryż i alkohol, a także produkty zawierające węglowodany proste, np. biały ryż, żółty ser, produkty mączne czy warzywa strączkowe. Zamiast nich warto sięgać po węglowodany złożone – ciemne pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż, soczewicę czy płatki owsiane. Unikajmy też raczej produktów typu fast-food – są bowiem nie tylko bombami kalorycznymi, ale zawierają też niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans.
Bardzo ważna jest także odpowiednia ilość wypijanych płynów – przynajmniej 2 litry dziennie. Najlepiej, abyśmy pili wodę niegazowaną czy niesłodzone herbatki owocowe lub ziołowe. Warto też uważnie czytać etykiety w sklepach i unikać konserwantów, barwników oraz substancji poprawiających smak i zapach potraw, których systematyczne spożywanie może szkodzić naszemu organizmowi. Unikajmy więc tych produktów, które posiadają w składzie E-konserwanty, a w ich miejsce wybierajmy produkty pasteryzowane.
W zdrowej diecie nie powinniśmy także przesadzać z ilością soli, gdyż powoduje ona zatrzymanie wody w organizmie, niekorzystnie wpływa na ciśnienie krwi, nerki, pracę serca. W miejsce soli używajmy więc ziół, które wzbogacają smak potraw, a także poprawiają procesy trawienia.
Warto również wspomagać organizm suplementami diety, zwłaszcza w okresie wzmożonego wysiłku, rekonwalescencji. Szukajmy tych, które mają najwyższą przyswajalność i produkowane są przede wszystkim w oparciu o naturalne składniki.
Jak zdrowo się odżywiać nauczy nas dieta strukturalna. Bogata w różnego rodzaju odżywcze składniki, a więc zdrowa i odpowiednia dla osób w każdym wieku. Dzięki diecie strukturalnej poznamy co znaczy zdrowy styl, a prawidłowe nawyki żywieniowe sprawią, że znikną uciążliwe dolegliwości.