BMI to współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała (m) podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości(w) podanej w metrach.
Poniżej kilka informacji odnośnie do tego, z jakich wzorów korzystać itp.
Jak liczyć BMI? – wskazówki
Tak obliczamy BMI – wskaźnik masy ciała:
BMI Liczymy: BMI = masa ciała (kg)/wzrost 2 (m2)
Np. gdy ważysz 100 kg i masz 1,60 m wzrostu, to tak obliczasz swoje BMI:
BMI = 100/1,6 2 = 100/2,56 = 39
Twój wskaźnik BMI wynosi 39.
Wyniki:
- < 15 – wygłodzenie
- 15,1 – 17,4 – wychudzenie
- 17,5 – 18,5 – niedowaga
- 18,5 – 24,9 – wartość prawidłowa
- 25,0 – 29,9 – nadwaga
- 30,0 – 34,9 I stopień otyłości
- 35,0 – 39,9 II stopień otyłości
- >= 40,0 III stopień otyłości (otyłość skrajna).
Tymczasem BMI powyżej 25 oznacza nadwagę, ale BMI powyżej 30 – otyłość.
Są dwa rodzaje otyłości:
- „gruszka” (udowo-pośladkowa) częściej występuje u kobiet
- „jabłko” (brzuszna) – tkanka tłuszczowa występuje głównie wewnątrz jamy brzusznej i częściej dotyczy mężczyzn.