Jak się odchudzać

Kto może stosować dietę low-carb?

dieta low-carb

Kto może stosować dietę low-carb?

Dieta low-carb to inaczej mówiąc dieta ubogowęglowodanowa. W tym modelu odżywiania chodzi bowiem o to, by kalorie dostarczać organizmowi głównie z białka i tłuszczy, w najmniejszym zaś stopniu z węglowodanów. Można pomyśleć, że dieta taka jest bardzo rygorystyczna, w końcu większość tego, co spożywamy zawiera cukry. Dlatego warto ją dokładniej przeanalizować.

Dla kogo dieta low-carb?

Kto powinien skupić się na odżywianiu zgodnie z tą dietą? Przede wszystkim osoby, które marzą o szczupłej sylwetce, czyli o redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Tę dietę stosuje się również u kulturystów – osób, które pragną przede wszystkim przybrać na masie mięśniowej. W tym drugim przypadku stosuje się nieco inne proporcje spożywania poszczególnych składników pokarmowych, niż w przypadku redukcji tłuszczu.

Dieta low-carb jest idealna dla osób z nadwagą, o bardzo powolnej przemianie materii. Te osoby, które mają szczupłą sylwetkę, wyrobioną masę mięśniową i szybko spalają kalorie, czyli głównie sportowcy i osoby bardzo aktywne, nie odniosą większych korzyści z jej stosowania. Powinny one stosować dietę odwrotną, czyli high-carb, dostarczającą więcej węglowodanów niezbędnych do uprawiania sportów i utrzymania dobrej kondycji.

Natomiast dieta low-carb będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy tyją nawet po niewielkich ilościach pokarmów. Ta dieta pozwoli im zaspokoić głód bez większego wysiłku, a jednocześnie tracić sukcesywnie na wadze.

Zasady diety low-carb

Dieta low-carb polega na znacznym ograniczeniu spożywanych cukrów. Przez „cukry” w tym przypadku rozumiemy przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, szczególnie czekolady, cukierki, inne słodycze, ciasta, jak również wyroby piekarnicze z białej mąki. Wskazane jest natomiast spożywanie węglowodanów w najprostszej, nieprzetworzonej postaci, na przykład jako otręby, pełnoziarniste pieczywo, kasze. Dozwolone są również owoce oraz soki i przeciery z owoców.

Gdy chodzi o tłuszcze i białka, w diecie low-carb dozwolone jest zjadanie ich niemal w każdej postaci, jaką lubimy, a w dodatku w dość sporej ilości. Organizm wykorzystuje je do budowania tkanki mięśniowej oraz do uzupełniania zapotrzebowania ciała na energię. Jest to dieta idealna dla tych, którzy chcą schudnąć bez większych wyrzeczeń!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.