Minerały obok witamin powinny być regularnie dostarczane organizmowi. To od niech zależy stan naszego zdrowia oraz samopoczucia, dlatego warto dowiedzieć się, czego potrzebujemy i w jakich produktach można szukać niezbędnych składników.
Poniżej prezentujemy najważniejsze minerały, bez których nasz organizm nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować.
KWAS FOLIOWY
O tym pierwiastku w szczególności muszą pamiętać kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, ponieważ jego niedobory mogą powodować uszkodzenia płodu. Dodatkowo kwas foliowy wpływa na obniżenie zachorowalności na raka oraz chroni serce.
Zawarty w zielonych warzywach, szparagach, fasoli, jak również w produktach pełnoziarnistych oraz soku pomarańczowym.
CYNK
Wpływa na wzmocnienie odporności, a także powoduje szybsze gojenie się ran.
Zawarty w chudym mięsie, podrobach, fasoli, żółtym serze, kiełkach pszenicy oraz nasionach dyni i słonecznika.
JOD
Za sprawą jodu stymulowany jest hormon – tyroksyna – wytwarzana przez tarczycę do regulowania metabolizmu.
Największe ilości znajdziemy w rybach morskich, owocach morza, jak również w soli jodowanej.
CHROM
Jego zadaniem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów, jak również usprawnia przyswajanie cukru.
Chrom zawiera się w chudym mięsie, serach, produktach pełnoziarnistych, kaszach i płatkach oraz wieprzowych nerkach.
FOSFOR
Za sprawą tego pierwiastka energia jest łatwiej dostarczana do każdej komórki ciała.
Odnajdziemy go w mięsie, podrobach, świeżych rybach, mięsie drobiowym i jajkach.
MAGNEZ
Przy udziale witaminy K bierze udział w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi.
Znajdziemy go w herbacie, szpinaku, fasoli, jagodach, ananasach, orzechach i produktach pełnoziarnistych.
MOLIBDEN
Przy jego udziale zapewnimy sobie prawidłowy wzrost i rozwój ciała.
Największe ilości odnajdziemy w roślinach strączkowych, warzywach liściastych, mleku, jak również w ziarnach zbóż.
SELEN
Pobudza do pracy komórki obronne organizmu, a także chroni go przed działaniem wolnych rodników, które wpływają na starzenie się skóry.
Znajduje się w podrobach, skorupiakach, mięsie, ziarnach zbóż oraz w awokado.
WAPŃ
Jest potrzebny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, wpływa na kondycję zębów oraz kości, jego niedobory powodują osteoporozę.
Takie produkty, jak mleko, sery, jogurty zawierają największe źródła wapnia.
MIEDŹ
Razem z żelazem wpływa na tworzenie się nowych czerwonych krwinek.
Aby zapewnić sobie prawidłowe ilości przyswajania miedzi, sięgaj po produkty pełnoziarniste, orzechy, zielone warzywa liściaste oraz skorupiaki.
POTAS
Wpływa na regulację ciśnienia krwi, zapobiegając nadciśnieniu.
Znajdziemy go w suszonych morelach i śliwkach, bananach, szpinaku, ziemniakach i soku pomarańczowym.
ŻELAZO
Jest składnikiem hemoglobiny, która stanowi barwnik czerwony krwinek. Jego zadaniem jest odżywianie komórek w tlen.
Największe źródła żelaza można odnaleźć w wątróbce, wołowinie, baraninie, zielonych warzywach liściastych i roślinach strączkowych.