Jak mrozić rabarbar?

Generalnie rabarbar najlepiej jest przechowywać w formie kompotów, dżemów i konfitur.

Jeżeli chcemy go zamrozić, najpierw musimy usunąć blaszki liściowe, następnie opłukać i dokładnie obrać.

Pamiętajmy, aby nie jeść surowego rabarbaru, gdyż jest trujący – zawiera m.in. kwas szczawiowy, który wiąże wapń, będący – jak zapewne każdy wie – niezbędnym budulcem kości i zębów; kwas ten nie jest poza tym trawiony przez organizm, lecz jedynie stopniowo uwalniany – jego nadmiar w nerkach może przyczynić się do powstawania m.in. kamieni nerkowych.

Wracając do zamrażania rabarbaru – przed zamrożeniem należy go zblanszować, czyli zanurzyć na kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie, a potem w zimnej – obróbka cieplna sprawi, że kwas szczawianowy w znacznym stopniu ulegnie rozkładowi. Po ostudzeniu, poporcjowaniu i włożeniu do woreczków można go spokojnie włożyć do zamrażarki.

Tagi:

  • czy można mrozić rabarbar
  • jak mrozić rabarbar
  • mrożenie rabarbaru
  • czy rabarbar można mrozić
  • rabarbar mrożenie
  • czy można zamrozić rabarbar
  • czy rabarbar mozna zamrozic
  • mrożony rabarbar
  • jak zamrozić rabarbar
  • rabarbar mrożony

3 komentarze

  1. lonio 26 czerwca 2013
  2. Doti 19 września 2013
  3. Grażyna Preska 24 czerwca 2017

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.