Jak mrozić rabarbar?

Generalnie rabarbar najlepiej jest przechowywać w formie kompotów, dżemów i konfitur.

Jeżeli chcemy go zamrozić, najpierw musimy usunąć blaszki liściowe, następnie opłukać i dokładnie obrać.

Pamiętajmy, aby nie jeść surowego rabarbaru, gdyż jest trujący – zawiera m.in. kwas szczawiowy, który wiąże wapń, będący – jak zapewne każdy wie – niezbędnym budulcem kości i zębów; kwas ten nie jest poza tym trawiony przez organizm, lecz jedynie stopniowo uwalniany – jego nadmiar w nerkach może przyczynić się do powstawania m.in. kamieni nerkowych.

Wracając do zamrażania rabarbaru – przed zamrożeniem należy go zblanszować, czyli zanurzyć na kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie, a potem w zimnej – obróbka cieplna sprawi, że kwas szczawianowy w znacznym stopniu ulegnie rozkładowi. Po ostudzeniu, poporcjowaniu i włożeniu do woreczków można go spokojnie włożyć do zamrażarki.

Tagi:

  • czy można mrozić rabarbar
  • jak mrozić rabarbar
  • mrożenie rabarbaru
  • czy rabarbar można mrozić
  • rabarbar mrożenie
  • czy można zamrozić rabarbar
  • czy rabarbar mozna zamrozic
  • mrożony rabarbar
  • jak zamrozić rabarbar
  • rabarbar mrożony

3 komentarze

  1. lonio 26 czerwca 2013
  2. Doti 19 września 2013
  3. Grażyna Preska 24 czerwca 2017

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.