Jak zamrażać mięso i ryby?

Mięso i ryby podzielone na kawałki przed zamrożeniem powinniśmy oddzielić natłuszczonym papierem – dzięki temu możliwe będzie wyjęcie pojedynczych porcji z zamrażarki. 

Kawałki o ostrych brzegach najbezpieczniej będzie zawinąć w folię aluminiową, aby nie uszkodziły woreczków, w które zostały zapakowane.

Drób przed zamrożeniem powinniśmy włożyć na 12 godzin do lodówki. Pamiętajmy też, że solenie mielonego mięsa skraca okres jego przechowywania w zamrażarce.

Głęboko zamrożone ryby można przechowywać do pół roku, drób, wieprzowine i baraninę do 8 miesięcy, natomiast dziczyznę i wołowinę do 12 miesięcy. Wskazana jest jednak rozwaga – jeżeli nie ma konieczności przechowywać żywności długo, lepiej tego nie robić.

Prawidłową metodą rozmrażania mięsa jest rozmrażanie powolne, czyli przeprowadzone w niskiej temperaturze, np. w lodówce. Dzięki temu zabezpieczymy mięso przed np. wyciekaniem soków. Mięso po rozmrożeniu najlepiej od razu przyrządzić, gdyż ulega szybkiemu zepsuciu. Oczywiście rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.