Ciężko wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby – tradycja wyznacza jej na nim stałe miejsce. Karp w kuchni polskiej znany był od bardzo dawna, lecz dopiero w latach 50. ubiegłego wieku na dobre zagościła na wigilijnych stołach. Są różne potrawy z karpiem w roli głównej, lecz najbardziej znaną i lubianą jest oczywiście ryba w galarecie.
Przepis na słynnego karpia w galarecie znajdziecie poniżej.
- 1 karp, ok. 1,50 kg,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 pomarańcze,
- 3 jajka.
Rybę należy umyć, wypatroszyć, jeszcze raz umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a następnie pokroić w dzwonka.
Z pęczka włoszczyzny gotujemy wywar, wyjmujemy jarzyny, przecedzamy, do wrzątku wkładamy pokrojoną rybę i gotujemy do momentu, aż stanie się ona miękka – wtedy ją wyjmujemy.
Do wywaru dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do wrzenia, przyprawiamy i dodajemy nieco soku z pomarańczy.
Następnie układamy rybę na półmisku, zalewamy galaretą, obkładamy plasterkami pomarańczy i dekorujemy połówkami jajek ugotowanych na twardo.