Jak przygotować karpia w galarecie?

Ciężko wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby – tradycja wyznacza jej na nim stałe miejsce. Karp w kuchni polskiej znany był od bardzo dawna, lecz dopiero w latach 50. ubiegłego wieku na dobre zagościła na wigilijnych stołach. Są różne potrawy z karpiem w roli głównej, lecz najbardziej znaną i lubianą jest oczywiście ryba w galarecie. 

Przepis na słynnego karpia w galarecie znajdziecie poniżej.

 

Składniki:

  • 1 karp, ok. 1,50 kg,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 jajka.

 

Przygotowanie:

Rybę należy umyć, wypatroszyć, jeszcze raz umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a następnie pokroić w dzwonka.

Z pęczka włoszczyzny gotujemy wywar, wyjmujemy jarzyny, przecedzamy, do wrzątku wkładamy pokrojoną rybę i gotujemy do momentu, aż stanie się ona miękka – wtedy ją wyjmujemy.

Do wywaru dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do wrzenia, przyprawiamy i dodajemy nieco soku z pomarańczy.

Następnie układamy rybę na półmisku, zalewamy galaretą, obkładamy plasterkami pomarańczy i dekorujemy połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.