Jak przyrządzić aromatyczną łopatkę?

Nie wiesz co przyrządzić z mięsa z łopatki? Oto przepis na pyszną i aromatyczną łopatkę. Mięso będzie doskonale smakować jako drugie danie z ziemniakami i surówką, ale sprawdzi się też podane na zimno zamiast wędliny ze sklepu.

Aby przygotować wyśmienitą łopatkę, trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Należy używać tylko świeżego mięsa, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Mięso trzeba marynować w ziołach i przyprawach minimum 10 godzin. Po wyjęciu z piekarnika łopatka powinna odpocząć kilka minut, aby soki znajdujące się wewnątrz równomiernie się rozeszły.

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • tymianek
  • majeranek

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz. Przypraw solą pieprzem, papryką, majerankiem oraz czosnkiem. Następnie obłóż je wcześniej umytymi i pokrojonymi warzywami, marchewką, pietruszką, selerem, porem i cebulą (bez pieczarek). Dodaj resztę przypraw i obficie natrzyj sosem sojowym. Tak przygotowaną łopatkę włóż do lodówki na noc. Następnie mięsko wrzuć do rozgrzanego, suchego garnka i obsmaż z obu stron. Dodaj masło i dorzuć pokrojone pieczarki. Całość smaż około 30 minut. Dolej 1 szklankę wody i duś na małym ogniu 1,5 godz. aż mięsko będzie miękkie. Smacznego!

 

Jak przyrządzić aromatyczną łopatkę – wideo porady

Przepis na łopatkę duszoną w cebuli

Tagi:

  • jak zrobic dobrze lopatke
  • jak przyrzadzic lopatke

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.