Na przełomie XVII i XVIII wieku gęsina była mięsem bardzo popularnym. Obecnie zostały rozpoczęte starania o jedzenie gęsiny w dniu świętego Marcina. Jednak nie ma najmniejszych wątpliwości, że gęsina byłaby jadana częściej, gdybyśmy tylko wiedzieli, jak ją przyrządzić, bo wbrew pozorom nie jest to takie proste.
Nieumiejętnie przygotowane mięso może być bardzo szybko przesuszone, a jako takie niezbyt nadaje się do delektowania.
Mięso
Przy wyborze mięsa zwróć uwagę na cenę. Zbyt niska jej wartość może świadczyć o niskiej jakości towaru. Dlatego o wiele lepiej będzie jadać gęsinę rzadziej, ale smaczniej, bo żadne, nawet najbardziej wyszukane metody kulinarne nie pomogą, gdy mięso jest nieświeże. Nawiasem dodam, że najsmaczniejsza gęsina jest w połowie listopada.
Do przyprawiania mięsa należy użyć soli i majeranku. I to jest wystarczające, aby przygotować smaczne mięso. W przypadku, gdy dodamy za wiele składników, zabijemy naturalny smak pieczonego mięsa. Pamiętaj, aby natrzeć przyprawami gęś zarówno z zewnątrz, jak i od środka.
Równie dobrym sposobem jest uprzednie zamarynowanie mięsa w zalewie, która jest bardzo podobna do kiszonych ogórków. Wodę należy zagotować z solą i dodać koper, gorczycę, liść laurowy, estragon i odrobinę czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalewa się gęś i odstawia na 24 godziny.
Pieczenie
Średniej wielkości gęś powinna być pieczona od 1,5 do 3 godzin. Najpierw piecze się ją w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza, a potem zmniejsza się temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Mięso ułóż na formie do pieczenia albo w brytfannie, nie kładąc przykrywki. Pamiętaj o przewiązaniu skrzydeł i nóg do korpusu gęsi, wtedy nie będą suche. Co 15 minut podlewaj mięso sosem, który powstaje z wytopionego mięsa (później można go wykorzystać jako sos do ziemniaków). Na pół godziny przed końcem pieczenia, ułóż w formie pokrojone jabłka.
W przypadku, gdy gęś jest duża i tłusta, warto ponakłuwać ją widelcem, aby tłuszcz łatwiej i szybciej się z niej wytopił.
Farsz
Dla wielu osób gęś bez nadzienia nie jest gęsią. Najpopularniejsza i zarazem najłatwiejsze w przygotowaniu są jabłka, które trzeba umyć, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i nadziać nimi mięso. Po upieczeniu jabłka wyjmuje się, doprawia cukrem i obkłada powstałą pieczeń.
Równie pysznie mięso smakuje nadziane ziemniakami. Obrane ziemniaki wymieszaj z czosnkiem, majerankiem, pieprzem i rozmarynem i podpiecz na maśle. Ułóż we wnętrzu gęsi, zepnij otwór albo zszyj go. Przewiąż udka i skrzydła.
Gęsina najlepiej komponuje się z ziemniakami oraz z modrą kapustą.
Wskazówki
- Gęś ułóż w formie piersią do góry. Podłóż blaszkę, do której będzie spływać wytapiający się tłuszcz. Wlej do niej dwie szklanki wrzątku.
- Po 40 minutach obróć mięso na drugą stronę. Jeśli skórka za szybko rumieniłaby się, wtedy nakryj ją folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza.
- Po dwóch godzinach należy powtórnie obrócić mięso i nakłuć przy udach. Nie zapominaj o częstym podlewaniu mięsa wytapiającym się tłuszczem.
- Stosuje się zasadę, że na każdy kilogram wagi mięsa należy je piec 50 minut.
Tagi:
- jak przyrzadzic gęsinę