Jak zrobić kotlety mielone z orzechami?

Kotlety mielone to chyba – obok kotletów schabowych – najczęściej przyrządzane w Polsce danie mięsne. Kotlety mielone robi się szybko i można urozmaicić ich smak, dodając do środka posiekaną paprykę, zioła czy na przykład pieczarki.

Ale można też przyrządzić kotlety mielone w jeszcze innej formie – z dodatkiem orzechów laskowych. Na pewno każdemu przypadną do gustu, zatem warto wypróbować ten przepis.

Przepis na kotlety mielone z orzechami

Składniki dla 4 osób:

  • ½ kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanego),
  • ½ szklanki orzechów laskowych,
  • 3 kromki chleba z ziarnami,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • bułka tarta.

Sposób przyrządzania:

Kromki chleba umieścić w naczyniu i zalać mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odcisnąć.

Mięso zmielić ponownie, dodając chleb, obraną cebulę, czosnek i surowe jajko. Orzechy zmielić i dodać do masy.

Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.