Jak ożywić tradycyjne kotlety mielone?

Ci wszyscy, którzy uważają, że najlepsze kotlety mielone są z byle jakiego mięsa, które wystarczy jedynie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć są w poważnym błędzie. Aby przyrządzić pyszne kotleciki potrzebne jest wysokiej jakości mięso oraz liczne dodatki, dzięki którym danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Zatem, jak przyrządzić idealne mielone? Najpierw należy zabrać się do poszukiwań najlepszego mięsa. To jest fundament udanej potrawy. Przede wszystkim nie kupuj byle jakiego mięsa. Jeśli decydujesz się na kupno gotowego, sprawdź dokładnie etykietę. Niekiedy zawartość procentowa mięsa jest niższa niż 70 %, dlatego lepszym pomysłem będzie kupno świeżego mięsa, zorganizowanie sobie maszynki do mielenia i przyrządzenie mielonego samodzielnie.

Mięso na kotlety mielone

To, jakiego mięsa użyjemy do mielonego w głównej mierze zależy od zasobności naszego domowego budżetu. Jeden gatunek mięsa jest całkiem w porządku, o ile użyjemy do niego odpowiednich dodatków. Do mięsa drobiowego świetnie pasują świeże zioła i pieczarki. Wieprzowina doskonale pasuje z surową albo lekko podsmażoną na patelni cebulką, z kolei wołowina świetnie komponuje się z ciecierzycą, soczewicą, czosnkiem i ziołami. Można również połączyć kilka gatunków mięsa. Jedynym ogranicznikiem są finanse i nasza indywidualna wyobraźnia. Mielona bardzo dobrze smakuje z oliwkami, kaparami, świeżą podgotowaną kapustą, grzybami, żółtym serem, ryżem, kaszą, białą kiełbasą czy marynowanymi pieczarkami. Są osoby, które smak mięsa wzbogacają kurkumą, majerankiem, bazylią, tymiankiem, lubczykiem czy oregano.

Idealne proporcje

Rzeczą szalenie istotną jest zachowanie odpowiednich proporcji między poszczególnymi składnikami mięsa. Można spotkać się z przelicznikiem, który mówi, że 80 procent całości masy na kotlety powinno stanowić mięsa, a pozostałe jej części to bułka tarta (20%), cebula (3 %) oraz przyprawy (0,1%).

Na pół kilograma mięsa zazwyczaj przypada 1 jajko, 1 namoczona w wodzie lub mleku, odciśnięta czerstwa bułka oraz kilka łyżek koperku albo grzybów. Zamiast tradycyjnej kajzerki można użyć gotowej bułki tartej, jednak dodatek bułki sprawia, że masa jest o wiele lżejsza i delikatniejsza w smaku.

Obróbka termiczna

Błędem jest przekonanie, że mięso mielone można smażyć na byle jakim oleju i to w krótkim czasie. To właśnie od temperatury smażenia oraz głębokości tłuszczu, w jakim zanurzone są kotlety decydują o ich ostatecznym smaku.

Kotlety mielone z wołowiny, wcześniej nie panierowane, z dodatkiem dużej ilości dodatków powinny być smażone na wysoce jakościowej oliwie z oliwek.

W pozostałych przypadkach może to być olej, smalec albo inny tłuszcz.

Aby danie nie wchłonęło zbyt dużej ilości tłuszczu należy kotlety kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz, tak aby zanurzone były do ¼ swojej wysokości. Oczywiście można również przygotować kotlety na teflonowej patelni z minimalną zawartością oleju albo w piekarniku czy parowarze.

Niezbyt grube kotlety (do 1 cm) należy smażyć z każdej ze stron nie mniej niż pięć minut. W połowie smażenia trzeba zmniejszyć płomień albo nakryć patelnię przykrywką. Wówczas będą znacznie bardziej soczyste oraz miękkie.

mielone

Cenne wskazówki

  • Aby kotlety były bardziej wilgotne i puszyste należy do masy dodać trochę gazowanej wody mineralnej oraz bułki tartej.
  • Kotlety będą bardziej miękkie, jeśli do masy doda się kilka łyżek kaszy mannej.
  • Nasze babcie praktykowały przepis, który mówił, że do masy na kotlety koniecznie należy dodać jednego ugotowanego i rozdrobnionego ziemniaka.
  • Można zastosować trik i do mięsa dodać łyżkę musztardy oraz chrzanu. Wówczas uzyskamy bardzo ciekawy i zarazem niepowtarzalny smak.
  • Jeśli chcesz, aby masa podczas formowania kotletów nie kleiła się do rąk, wówczas zwilż dłonie wodą.
  • Masa musi być dobrze wyrobiona, dlatego trzeba ją długo (około pięciu minut) zagniatać. Jeśli nie masz na to czasu albo cierpliwości, wtedy wstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Stanie się wtedy o wiele bardziej zwarte, przez co formowanie kotletów będzie banalnie proste i przyjemne.
  • Nie wiesz, czy mielone jest dostatecznie dobrze doprawione? Usmaż mały kawałek mięsa i posmakuj. Nigdy nie kosztuj surowego mięsa! Może to się skończyć spożyciem pasożytów i w konsekwencji hospitalizacją w szpitalu.

 

Przykładowe przepisy na mięso mielone

Mielone w pieczarkowych czapeczkach

Składniki:

  • 30 dag mielonej surowej szynki
  • 30 dag mielonej łopatki
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz, ostra papryka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dużych pieczarek

Marynata:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. W przeddzień przygotuj sobie mięso oraz zamarynuj pieczarki. Z grzybów wyciągnij nóżki, posiekaj je i usmaż na patelni.
  2. Bułkę zamocz w mleku.
  3. Posiekaj cebulę i usmaż ją na oliwie z oliwek, następnie dodaj posiekane pieczarki.
  4. Bułkę odciśnij, wymieszaj dokładnie z mięsem, koperkiem oraz dodanymi przyprawami. Dodaj również usmażoną i przestygniętą cebulę wraz z nóżkami pieczarek.
  5. Całość wyrabiaj przez pięć minut.
  6. Kapelusze pieczarek umyj, oczyść i posmaruj marynatą. Masę oraz pieczarki odstaw na kilka godzin do lodówki.
  7. Formuj nieduże kotlety i smaż na złoty kolor.
  8. Jeszcze gorące przełóż do nagrzanego piekarnika.
  9. Kapelusze pieczarek i marynatę podduś na patelni na oliwie z oliwek.
  10. Pieczarki układaj na kotletach.
  11. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Kotlety mielone z soczewicą

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 3 kromki pszennego chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego sproszkowanego czosnku lub kilka ząbków czosnku świeżego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
  2. Z chleba ściągnij skórkę, namocz w mleku albo wodzie i dokładnie odciśnij.
  3. Mięso wyrób w jajkiem, soczewicą, pietruszką, chlebem oraz ulubionymi przyprawami.
  4. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.
  5. Usmaż na oliwie z oliwek na niedużym ogniu.
  6. Podawaj z ryżem i sałatą albo na pieczywie z dodatkiem żółtego sera, musztardą dijon i pomidorem.
  7. Na klopsikach można ugotować zupę albo sos do makaronu.

Kulki wołowe w koperkowym sosie

Składniki:

  • połowa surowej masy przeznaczonej na kotlety mielone z soczewicą
  • ok. 400 ml wywaru warzywnego lub dowolnego mięsnego
  • 1 marchewka
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Z wyrobionej masy przygotuj kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzuć do garnka razem z marchewką pokrojoną w cienkie plastry oraz liściem laurowym.
  2. Podduś pod przykryciem przez 30 minut i na koniec dodaj koperek.
  3. Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj gorącym wywarem i zagęść.
  4. Nadal duś, nie zapominając o częstym mieszaniu.
  5. Na końcu całość dopraw do smaku.
  6. Podawaj z makaronem.

miesne-kulki

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.