Boczniaki to grzyby, które żyją na drewnie. Posiadają mięsiste owocniki, suche kapelusze i białawe blaszki, zbiegające na trzon. Nie każdy jednak wie, że są jadalne (a przynajmniej większość gatunków) i świetnie smakują, warto więc nauczyć się przygotowywać potrawy z nimi w roli głównej. Najlepiej jest kupować w sklepach hodowane specjalnie w celach spożywczych boczniaki ostrygowate, stanowiące źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin i soli mineralnych.
Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka wskazówek odnośnie do tego, jak przygotowywać boczniaki, aby nigdy się nie znudziły. Zapraszamy do lektury!
Porady, do jakich dań stosować boczniaki
Pomysłów na przyrządzanie boczniaków jest naprawdę wiele. Najczęściej przyrządza się boczniaki panierowane, smażone tak jak kotlety, jednak także w innych potrawach świetnie się sprawdzą.
Bardzo dobrze smakują np. boczniaki sosie cytrynowo-czosnkowym, flaki z boczniaków, jajecznica z boczniakami, tatra grzybowa czy zapiekanka z boczniaków oraz mięsa. Idealnie pasują do sosów, świetnie będą komponowały się z innymi grzybami w gulaszach grzybowych, można nimi też faszerować jaja, stosować jako dodatek do makaronu itp. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo, warto więc eksperymentować w kuchni i wybierać potrawy, które najbardziej nam smakują – na pewno spośród wszystkich wymienionych powyżej znajdziemy coś dla siebie :)
Tarta z grzybami
Potrzebne będą:
- zamrożone ciasto francuskie
- 20 dag pieczarek,
- 40 dag boczniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła i śmietany,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Rozmrażamy ciasto francuskie, wałkujemy, wykładamy nim tortownicę i formujemy wysokie brzegi, lekko zapiekamy.
Pozostałe masło łączymy z cebulą, szklimy ją na patelni, dodajemy pokrojone na kawałki boczniaki i pieczarki i dusimy około 15 minut.
Uduszone grzyby solimy, pieprzymy, mieszamy ze śmietaną, wkładamy do przestudzonego ciasta i pieczemy ok. 20 minut.
Boczniaki panierowane
Potrzebne będą:
- 800 g boczniaków,
- 2 jajka,
- 150 g bułki tartej,
- 100 g mąki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Boczniaki czyścimy, jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki, wyrównujemy ich brzegi i suszymy blazskami do dołu. Panierujemy w mące, roztrzepanych z łyżką wody jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, az się zarumienią, potem dosmażamy na mniejszym ogniu jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dosalamy i doprawiamy pieprzem.
Przepis video na boczniaki panierowane
Poniżej znajdziesz przepis video na boczniaki panierowane.
Przepis video na flaczki z boczniaków
Poniżej znajdziesz przepis video na wegetariańskie flaczki z boczniaków.