Zostało Ci z poprzedniego obiadu nieco ryżu? To świetnie! Masz okazję przygotować szybkie danie główne na obiad w nie więcej, jak dwadzieścia minut!
Poniżej prezentujemy prosty przepis na łososia z ryżem i szpinakiem, który z pewnością posmakuje tobie i twoim najbliższym.
- ryż jaśminowy,
- świeży szpinak,
- czosnek,
- cebula,
- łosoś skropiony limonką lub cytryną,
- przyprawy
- Dzwonka z łososia umyj, posól, skrop sokiem z cytryny lub limonki i odstaw w chłodne miejsce.
- Szklankę liści ze szpinaku umyj, pokrój i wrzuć do rondelka z niewielką ilością osolonego wrzątku. Chwilę podduś.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli – dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
- Dołóż na patelnię szpinak i wszystko razem przesmaż.
- Dodaj ryż i wymieszaj. Chwilę smaż.
- Na końcu przypraw danie ulubionymi przyprawami.
- Łososia usmaż na oddzielnej patelni, aż nabierze rumianych kolorów.
Smacznego!