Jak przygotować szybki obiad?

Zostało Ci z poprzedniego obiadu nieco ryżu? To świetnie! Masz okazję przygotować szybkie danie główne na obiad w nie więcej, jak dwadzieścia minut!

Poniżej prezentujemy prosty przepis na łososia z ryżem i szpinakiem, który z pewnością posmakuje tobie i twoim najbliższym.  

 

Składniki

  • ryż jaśminowy,
  • świeży szpinak,
  • czosnek,
  • cebula,
  • łosoś skropiony limonką lub cytryną,
  • przyprawy

 

Przygotowanie

  1. Dzwonka z łososia umyj, posól, skrop sokiem z cytryny lub limonki i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Szklankę liści ze szpinaku umyj, pokrój i wrzuć do rondelka z niewielką ilością osolonego wrzątku. Chwilę podduś.
  3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli – dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
  4. Dołóż na patelnię szpinak i wszystko razem przesmaż.
  5. Dodaj ryż i wymieszaj. Chwilę smaż.
  6. Na końcu przypraw danie ulubionymi przyprawami.
  7. Łososia usmaż na oddzielnej patelni, aż nabierze rumianych kolorów.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.