Uwielbiasz gołąbki, ale akurat nie masz w domu mięsa? Chcesz spróbować gołąbków, mimo że jesteś na diecie wegetariańskiej lub z jakiegoś powodu nie jesz mięsa? Zdecyduj się na gołąbki jarskie!
Dzisiaj mamy dla Ciebie prosty przepis, jak je zrobić. Zapraszamy do lektury!
- 1 kg ziemniaków,
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 2 szklanki wody,
- 10 dag pieczarek lub kilka suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 5 łyżek oleju,
- sól, pieprz,
- nasiona kopru,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 15 dużych liści kapusty białej lub włoskiej.
Kaszę jęczmienną gotujemy na gęsto. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, wylewamy na sito, odcedzamy. Pieczarki i cebulę kroimy drobno i smażymy w oleju.
W misce łączymy ziemniaki, kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, mieszamy, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej.
Liście kapusty parzymy, rozkładamy na stolnicy, skrajamy grube nerwy liściowe. Rozkładamy na każdym liściu nadzienie, zwijamy gołąbki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość kropimy masłem i wstawiamy na około pół godziny do niezbyt nagrzanego piekarnika.
Blaszkę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, aby liście kapusty nie zarumieniły się zbytnio.
Po upieczeniu podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym, przygotowanym oddzielnie.