Jak zrobić jarskie gołąbki?

Uwielbiasz gołąbki, ale akurat nie masz w domu mięsa? Chcesz spróbować gołąbków, mimo że jesteś na diecie wegetariańskiej lub z jakiegoś powodu nie jesz mięsa? Zdecyduj się na gołąbki jarskie!

Dzisiaj mamy dla Ciebie prosty przepis, jak je zrobić. Zapraszamy do lektury!


Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 szklanki wody,
  • 10 dag pieczarek lub kilka suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól, pieprz,
  • nasiona kopru,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • 15 dużych liści kapusty białej lub włoskiej.

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy na gęsto. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, wylewamy na sito, odcedzamy. Pieczarki i cebulę kroimy drobno i smażymy w oleju.

W misce łączymy ziemniaki, kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, mieszamy, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej.

Liście kapusty parzymy, rozkładamy na stolnicy, skrajamy grube nerwy liściowe. Rozkładamy na każdym liściu nadzienie, zwijamy gołąbki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość kropimy masłem i wstawiamy na około pół godziny do niezbyt nagrzanego piekarnika.

Blaszkę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, aby liście kapusty nie zarumieniły się zbytnio.

Po upieczeniu podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym, przygotowanym oddzielnie.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.