Jak się smaży kotlety?

Planujesz zrobić kotlety, ale nie zdecydowałeś jeszcze jakie? Obecnie w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na różnego rodzaju kotlety (i nie tylko). Z kurczaka, z mięsa wieprzowego, wegetariańskie i na słodko. Z pewnością najpopularniejsze z nich to kotlety schabowe, które są jednym z najbardziej lubianych polskich dań.

Z pewnością  każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i przygotuje kotlety, którym nie sposób się oprzeć. zapraszamy do eksperymentowania!

 

Kotlety schabowe (dla 4 osób)

  • Opłucz w letniej wodzie 4 plastry schabu
  • Na twardym podłożu (może być podłoga) ułóż ścierkę, na to deskę.
  • Włóż plaster schabu do woreczka i rozbijaj tłuczkiem. Worek sprawi, że będziesz mógł zrobić cieńszego kotleta bez ryzyka, że go przebijesz lub się rozpadnie.
  • W jednym talerzu rozmieszaj 1 jajko, do drugiego wsyp 1 szklankę bułki tartej, 1 łyżkę mąki pszennej, pieprz oraz vegetę.
  • Kotlety należy obtaczać na początek w jajku, później natomiast w bułce tartej.
  • Na patelnię wlej 8 łyżek oleju i dobrze podgrzej.
  • Na rozgrzanym tłuszczu umieść kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony.
  • Kiedy kotlety będą obsmażone zmniejsz płomień pod patelnią i podsmażaj mięso jeszcze przez około 5 minut. Pilnuj jednak aby kotlety się nie przypaliły.
  • Po tym czasie są gotowe do spożycia i można je wykładać na talerz.

Kotlety serowe ( dla 4 osób)

  • 4 plastry sera żółtego o grubości 1-1,5 cm.
  • Przygotuj 3 talerze: do pierwszego wsyp 1/2 szklanki mąki, w drugim rozmieszaj 1 jajko i szczyptę soli, do ostatniego natomiast wsyp 1 szklankę bułki tartej.
  • Obtaczaj ser żółty po kolei na każdym talerzu.
  • Na rozgrzana patelnie wlej 10 łyżek oleju i smaż na złocisty kolor
  • Na kolejnym talerzu rozłóż ręczniki papierowe.
  • Kotlety wyciągaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Po około 2 minutach kotlety będą gotowe do podania.

Kotleciki z serem i pieczarkami (dla 4 osób)

  • Opłucz pod letnią wodą 2 filety z kurczaka, a następnie pokrój w paseczki.
  • Następnie pokrój w kostkę 9 dużych pieczarek i 1 średnią cebulę i wrzuć do miski z pokrojonym kurczakiem.
  • Dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz oraz magę.
  • Wbij do miski 2 surowe jajka.
  • Zetrzyj na tarce 30 dag sera żółtego i wymieszaj z zawartością miski.
  • Na patelni rozgrzej 8 łyżek oleju.
  • Zawartość miski nakładaj łyżką na patelnię i obsmażaj z obydwu stron.

Kotlety z kurczaka w otoczce z krakersów (dla 4 osób)

  • 2 filety z kurczaka należy opłukać pod letnią wodą a następnie przekroić wzdłuż aby powstały 4 kotlety.
  • Po kolei każdy z nich należy ubić w worku aby były cieńsze.
  • Przygotujcie 2 talerze: w pierwszym należy rozmieszać 1 jajko i posolić. Na drugi talerz wysypcie 1 paczkę rozkruszonych krakersów (muszą być równie sypkie co bułka tarta).
  • Kotlety obtaczacie najpierw w jajku a następnie w krakersach.
  • Rozgrzejcie na patelni 15 łyżek oleju i połóżcie kotlety.
  • Po 2 minutach obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minuty.
  • Kotlety zdjąć patelni i podawać na talerzu.

kotlet-panierowany

4/5 - (2 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.