Zbliża się rocznica ślubu albo inna rodzinna uroczystość i nie masz pomysłu na wykwintny obiad? Chcesz, żeby było szybko, ale jednocześnie elegancko i niecodziennie?
W taki razie wypróbuj przepis na faszerowanego kurczaka, a nie będziesz zawiedziona. Z pewnością nie raz sięgniesz jeszcze po ten przepis. Kurczak jest pyszny i dość łatwy wykonaniu. Zapraszamy do spróbowania!
- 1,5 kilogramowy kurczak,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 2 marchewki,
- cebula,
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.
Marynata:
- 4 łyżki oleju albo oliwy z oliwek,
- po łyżeczce słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka i ziół do drobiu.
Z kurczaka odetnij szyję. Składniki potrzebne do wykonania marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj i natrzyj kurczaka. Przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Aby wykonać farsz, ugotuj kaszę. Cebulę umyj i posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojone marchewki i podsmażaj przez 5 minut. Wymieszaj z pokrojoną papryką, a następnie z kaszą jęczmienną.
Teraz przystąp do faszerowania kurczaka i na końcu zepnij go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlej olej, włóż kurczaka i przykryj folią aluminiową.
Piecz przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza, co kwadrans podlewając sosem z mięsa. Potem zdejmij folię i ustaw na piekarniku funkcję grilla. Piecz do momentu, aż skórka nabierze złotego koloru.