Jak zrobić faszerowanego kurczaka?

Zbliża się rocznica ślubu albo inna rodzinna uroczystość i nie masz pomysłu na wykwintny obiad? Chcesz, żeby było szybko, ale jednocześnie elegancko i niecodziennie?

W taki razie wypróbuj przepis na faszerowanego kurczaka, a nie będziesz zawiedziona. Z pewnością nie raz sięgniesz jeszcze po ten przepis. Kurczak jest pyszny i dość łatwy wykonaniu. Zapraszamy do spróbowania! 

 

Składniki: 

  • 1,5 kilogramowy kurczak,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Marynata:

  • 4 łyżki oleju albo oliwy z oliwek,
  • po łyżeczce słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka i ziół do drobiu.

Przygotowanie:

Z kurczaka odetnij szyję. Składniki potrzebne do wykonania marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj i natrzyj kurczaka. Przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Aby wykonać farsz, ugotuj kaszę. Cebulę umyj i posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojone marchewki i podsmażaj przez 5 minut. Wymieszaj z pokrojoną papryką, a następnie z kaszą jęczmienną.

Teraz przystąp do faszerowania kurczaka i na końcu zepnij go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlej olej, włóż kurczaka i przykryj folią aluminiową.

Piecz przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza, co kwadrans podlewając sosem z mięsa. Potem zdejmij folię i ustaw na piekarniku funkcję grilla. Piecz do momentu, aż skórka nabierze złotego koloru.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.