Jak przyrządzić wigilijnego karpia?

Bez karpia chyba nikt z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. To jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przepisów na jego przygotowanie jest mnóstwo, jednak najbardziej popularny jest smażony na  maśle obtoczony w mące.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis, jak go przyrządzić, aby smakował wszystkim domownikom i gościom.

 

Składniki:

  • 1 karp,
  • sól, pieprz,
  • pół szklanki mąki,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Karpia musimy oskrobać z łuski, wypatroszyć, opłukać, odciąć głowę, ogon oraz płetwy, osuszyć, pokroić w dzwonka grubości ok. 2,5-3 cm i przyprawić solą oraz mielonym pieprzem.

Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy kawałki karpia w mące, smażymy z obu stron na silnym ogniu do chwili, aż karp będzie miał złocistą skórkę. Następnie zmniejszamy gaz i dosmażamy rybę.

Po usmażeni kładziemy karpia na półmisku, kropimy stopionym masłem i dekorujemy przy użyciu np. natki i plasterków cytryny.

Tagi:

  • jak przyprawić karpia
  • jak doprawic karpia
  • jak przyrządzić karpia
  • jak przyzadzic karpia
  • JAK PRZYGOTOWAC KARPIA DO SMAZENIA

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.