Jak zrobić naleśniki z czerwoną kapustą?

Uwielbiasz naleśniki i chcesz spróbować nowej wersji swojego ulubionego przysmaku? Koniecznie spróbuj przygotować naleśniki z czerwoną kapustą, które bez wątpienia podbiją Twoje serce i… podniebienie. Ich przygotowanie nie jest trudne, na pewno przyrządzisz je bez problemu.

Poniżej przepis. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!

Przepis na naleśniki z czerwoną kapustą 

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej),
  • 10 dag mąki pszennej białej,
  • jajo (można zastąpić trzema łyżkami mąki sojowej),
  • 3 łyżki oleju,
  • pół cebuli czerwonej,
  • kminek,
  • sól.

Nadzienie:

  • 35 dag kapusty czerwonej,
  • 2 duże jabłka,
  • czerwona cebula,
  • łyżka miodu,
  • szczypta oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka czerwonego octu winnego (można zastąpić czerwonym wytrawnym winem),
  • olej.

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajo, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, wlewamy olej, rozcieńczać wodą (najlepiej mineralną), starannie miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowego ciasta smażymy na oleju naleśniki.

Kapustę kroimy w cienkie paski, jabłko w dużą kostkę, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa krótko podsmażamy na oleju, doprawiamy octem, miodem, dodajemy oregano, sól i pieprz.

Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty. Możemy podawać z pieczonym jabłkiem lub powidłami śliwkowymi.

Oceń

One Response

  1. Kingowa 21 maja 2015

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.