Uwielbiasz naleśniki i chcesz spróbować nowej wersji swojego ulubionego przysmaku? Koniecznie spróbuj przygotować naleśniki z czerwoną kapustą, które bez wątpienia podbiją Twoje serce i… podniebienie. Ich przygotowanie nie jest trudne, na pewno przyrządzisz je bez problemu.
Poniżej przepis. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej),
- 10 dag mąki pszennej białej,
- jajo (można zastąpić trzema łyżkami mąki sojowej),
- 3 łyżki oleju,
- pół cebuli czerwonej,
- kminek,
- sól.
Nadzienie:
- 35 dag kapusty czerwonej,
- 2 duże jabłka,
- czerwona cebula,
- łyżka miodu,
- szczypta oregano,
- sól,
- pieprz,
- łyżka czerwonego octu winnego (można zastąpić czerwonym wytrawnym winem),
- olej.
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajo, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, wlewamy olej, rozcieńczać wodą (najlepiej mineralną), starannie miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowego ciasta smażymy na oleju naleśniki.
Kapustę kroimy w cienkie paski, jabłko w dużą kostkę, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa krótko podsmażamy na oleju, doprawiamy octem, miodem, dodajemy oregano, sól i pieprz.
Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty. Możemy podawać z pieczonym jabłkiem lub powidłami śliwkowymi.
Jak dla mnie naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.