Jak zrobić kotlety z warzyw?

Dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna czy monotonna! Jest wiele potraw, które mogą smakować nawet mięsożercom i niewątpliwie należą do nich kotlety z warzyw. Ich przygotowanie nie jest trudne, chociaż faktem jest, że zajmie nieco czasu.

Dzisiaj radzimy, jak je przygotować! Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów!

 

Składniki:

  • 20 dag marchwi,
  • 20 dag selera,
  • 15 dag pietruszki,
  • 30 dag kapusty włoskiej lub białej,
  • 20 dag obranych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka przyprawy Jarzynki lub Vegety,
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny,
  • 2 jaja,
  • 3-4 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, dodając przy końcu gotowania podzieloną na części kapustę. Osobno gotujemy ziemniaki. Miękkie warzywa odsączamy z nadmiaru wody, kapustę mielimy w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy, lekko rumieniąc, wkładamy do niej warzywa, obsypujemy kaszą i smażymy około 5 minut, cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz oraz przyprawę (Jarzynkę lub Vegetę). Możemy również doprawić całość startą gałką muszkatołową oraz świeżą lub suszoną zieleniną.

Po dokładnym wymieszaniu masy formujemy z niej 10 jednakowej wielkości okrągłych kotletów, które obtaczamy w tartej bułce  Przed podaniem smażymy na oleju. Spożywajmy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub z dodatkiem ziemniaków.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.