Jak wykonać gulasz mięsno-grzybowy?

Dzisiaj mamy dla Was przepis na szybki, tani i bardzo smaczny obiad, czyli na gulasz mięsno-grzybowy. Danie bardzo proste w przygotowaniu i idealne dla wszystkich, którzy lubią grzyby.

Chcesz wiedzieć jak wykonać to danie? Zapraszamy do lektury!

Czego będziemy potrzebować?

Do wykonania tego dania będziesz potrzebować:

  • 90 dekagramów łopatki wieprzowej pozbawionej kości,
  • jedną zieloną paprykę,
  • jedną żółtą paprykę,
  • 1 cebulę,
  • 40 dag maślaków,
  • trzy łyżki musztardy,
  • dwie łyżki koncentratu,
  • dwie szklanki bulionu warzywnego,
  • dwie łyżki maki,
  • dwa liście laurowe,
  • dwie łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • jedną łyżeczkę przyprawy do gulaszu,
  • ziele angielskie,
  • sól morską do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku.

Jak wykonać  gulasz mięsno-grzybowy?

Najpierw musisz dokładnie umyć mięso i osuszyć oraz pokroić je w kostkę. Paprykę również umyj i pozbądź się z niej nasion, pokrój ją w paseczki. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Oczyść grzyby i zdejmij z nich skórkę, a następnie musisz pokroić je na dosyć cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzej olej i na rozgrzany wrzuć kawałki mięsa – mieszaj je od czasu do czasu i gdy się zarumieni dodaj paprykę i smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu. Mięso i paprykę przełóż do garnka i podlej bulionem. Całość gotuj na wolnym ogniu.

Zeszklij cebulę i grzyby na tym samym oleju, oprósz je mąką i dodaj do mięsa. Do gotującego się gulaszu dodaj musztardę oraz przecier pomidorowy. Wrzuć również liść laurowy, ziele angielskie (dwa lub trzy ziarenka), przyprawę do gulaszu, tymianek oraz pieprz. Całe danie gotuj około 25 minut, dopóki mięso nie będzie miękkie. Pod koniec możesz ewentualnie dodać soli.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.