Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu?

Już teraz nie musisz wyrzucać nadmiaru ugotowanego ryżu, którego nie zjedli domownicy na obiad. Dzięki kilku prostym przepisom nie tylko nie zmarnujesz go, ale dodatkowo zyskasz kilka pomysłów obiadowych na następne dni.

Dania z ryżu są nie tylko smaczne, ale i również bardzo sycące. Ich wykonanie jest dziecinnie proste! Warto zatem odłożyć resztki niewykorzystanego ryżu i spróbować przygotować coś na następny dzień. Zobaczcie, jakie to proste!

Risotto

Przepis na dwie porcje

  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 200 gram szynki,
  • ½ puszki groszku,
  • cebula,
  • papryka,
  • 20 ml  białego wina,
  • 2/3 bulionu warzywnego,
  • 200 gram sera,
  • łyżka masła, oleju, posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem.

Krótko podsmaż warzywa. Potem wsyp ryż i często mieszając smaż przez minutę. Na koniec wlej wino, wymieszaj i poczekaj, aż odparuje.

Następnie wlej bulion. Dodaj pokrojone w paski pomidory i szynkę, dodaj groszek. Chwilę wszystko duś, od czasu do czasu mieszając.

Na danie zetrzyj ser, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

risotto

Kulebiak

Przepis na sześć porcji

Ciasto:

  • 400 gram mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • cukier,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 30 gram drożdży,
  • jajko do smarowania

Nadzienie:

  • cebula,
  • szklanka ugotowanego ryżu,
  • 10 pieczarek,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Z mąki, drożdży i mleka zrób rozczyn, a gdy wyrośnie – dodaj jajka i resztę składników. Całość starannie wyrób na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Cebulę posiekaj i przesmaż, dodaj pokrojone pieczarki i wszystko razem usmaż. Dopraw do smaku.

Do ryżu dodaj cebulę i pieczarki. Rozwałkuj ciasto, posmaruj nadzieniem i zwiń w podłużny kształt.

Odstaw ponownie do wyrośnięcia, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, pamiętając, aby wcześniej ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.

kulebiak

Minitorcik z ryżem

Przepis na trzy porcje

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu,
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • dowolne owoce z puszki lub świeże,
  • posiekane orzechy włoskie,
  • masło,
  • cynamon,
  • cukier,
  • płatki migdałowe,
  • skórka z cytrysów do dekoracji

Wykonanie

Ryż dokładnie wymieszaj z serkiem waniliowym. Dodatkowo można wzbogacić całość odrobiną kurkumy, dla uzyskania ładnego, złotego koloru.

Do ryżu z serkiem dodaj pokrojone owoce i rodzynki oraz orzechy. Dopraw cukrem i cynamonem.

Masę przełóż do lekki natłuszczonego naczynia, ugnieć i odstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

Po schłodzeniu delikatnie torcik wybij na talerz, udekoruj według uznania płatkami migdałowymi i skórką z cytrusów.

ryz-formowanie

Zapiekanka

Przepis na cztery porcje

  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem,
  • olej,
  • szklanka ugotowanego ryżu,
  • filet z dorsza,
  • cebula,
  • 200 gram startego żółtego sera,
  • masło do zeszklenia cebuli, obsmażenia ryby i nasmarowania naczynia,
  • sól, pieprz i natka pietruszki

Wykonanie

W niewielkim garnku obsmaż na oleju z masłem cebulę, następnie dodaj marchewkę z groszkiem. Wszystko razem chwilę podduś, dopraw i zdejmij z ognia.

W dalszej kolejności na maśle obsmaż filet z dorsza, który wcześniej delikatnie osól. Masłem natłuść naczynie żaroodporne.

W naczyniu warstwami ułóż warzywa, posyp startym serem, nakryj warstwą ryżu i połóż kawałki ryby. Całość znowu pokryj serem.

Na serze ułóż następną porcję warzyw, posyp resztką sera i zapiecz.

zapiekanka

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.