Nie od dziś wiadomo, że Polacy jedzą bardzo mało ryb. Przeciętny Kowalski zjada zaledwie 12 kg ryb rocznie. To bardzo mało w porównaniu z innym krajami świata.Ryby zawierają wysokiej jakości białka wapń, jod, fosfor, potas oraz sporo witamin, głównie A i D. Warto je zatem spożywać, gdyż ich mięso jest niezwykle wartościowe.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na wyśmienite dania z ryb.
Ryba na ostro
- 50 dkg świeżych filetów z mintaja należy włożyć do miski, a następnie skropić dwoma łyżkami soku z cytryny.
- W innej misce wymieszać 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Dodać 1 łyżeczkę chili i pół łyżeczki kurkumy.
- W osobnym naczyniu roztrzepać 1 jajko.
- Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie w mące z przyprawami.
- Na patelni należy rozgrzać 10 łyżek oleju.
- Na gorący olej położyć rybę i obsmażać 3-4 min.
Tak przygotowana ryba znakomicie komponuje się z cząstką limonki lub cytryny.
Smażona ryba
- Kilogram płotek należy wypatroszyć i oczyścić.
- Do miski wlej pół filiżanki oliwy z oliwek, dodaj soku z dwóch limonek i powstałym “sosem” natrzyj ryby.
- Oprósz ryby 3 łyżkami mąki.
- Rozgrzej na patelni 10 łyżek oleju, a następnie połóż przygotowane ryby.
- Obsmażaj 5-7 minut z każdej strony.
Również tą rybę możecie z powodzeniem podawać z plasterkami cytryny.
Ryba w cieście
- 1 kg świeżych filetów z pangi należy oprószyć solą.
- 3 żółtka utrzeć (białka odłóż do innego naczynia) z 3 łyżkami oleju i 6 łyżkami słodkiej śmietany, a następnie dodać 5 dag mąki i wymieszać.
- Ubić pianę z 3 białek i wymieszać ze zrobioną wcześniej masą. Do całości dodać 10 dag mąki oraz sól i pieprz.
- Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki.
- Każdy kawałek ryby maczać w cieście i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
- Tak przyrządzoną rybę można podawać z sosem pomidorowym, chrzanowym lub innym ostrym i dowolną surówką.