Jak zrobić marynatę?

Marynowanie mięsa i ryb jest świetnym sposobem na wzbogacenie ich smaku. Dodatkowo nadaje im kruchość, soczystość i zmiękcza włókna jeszcze przed pieczeniem/smażeniem.

Podstawowymi składnikami marynaty są: czerwone lub białe wino, ocet winny, sok z cytryny lub z pomarańczy, pieprz ziarnisty, owoce jałowca, kolendra, kminek, majeranek, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, cebula, seler, czosnek, warzywa korzeniowe, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub olej z kiełków kukurydzy.

 

Przepis na łagodną marynatę

Do przygotowania łagodnej marynaty potrzebne nam będą:

  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 1 pokrojona marchew
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka piertuszki
  • pieprz

Podane powyżej składniki mieszamy, mięso lub rybę wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą, zwracając uwagę na to, aby były całkowicie zanurzone – w innym wypadku mogą się zepsuć. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać, odwrócić mięso lub rybę.

Należy pamiętać, że zanurzone w marynacie mięso przechowuje się w chłodnym miejscu, zimą ok. 3-4 dni, w lecie nie dłużej niż 24-48 godzin.

Minimalny czas trzymania mięsa w marynacie przed pieczeniem lub smażeniem to ok 0,5 godziny, najlepiej cała noc. Pamiętajmy też, że nie powinno się marynować mięsa rozmrażanego – lepiej marynować je przed zamrożeniem.

marynata

Tagi:

  • jak zrobic marynate do miesa
  • jak zrobić marynatę do schabu
  • marynata do ryb przed smażeniem
  • jak zrobić marynatę

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.