Marynowanie mięsa i ryb jest świetnym sposobem na wzbogacenie ich smaku. Dodatkowo nadaje im kruchość, soczystość i zmiękcza włókna jeszcze przed pieczeniem/smażeniem.
Podstawowymi składnikami marynaty są: czerwone lub białe wino, ocet winny, sok z cytryny lub z pomarańczy, pieprz ziarnisty, owoce jałowca, kolendra, kminek, majeranek, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, cebula, seler, czosnek, warzywa korzeniowe, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub olej z kiełków kukurydzy.
Do przygotowania łagodnej marynaty potrzebne nam będą:
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 1 pokrojona marchew
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 gałązka tymianku
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka piertuszki
- pieprz
Podane powyżej składniki mieszamy, mięso lub rybę wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą, zwracając uwagę na to, aby były całkowicie zanurzone – w innym wypadku mogą się zepsuć. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać, odwrócić mięso lub rybę.
Należy pamiętać, że zanurzone w marynacie mięso przechowuje się w chłodnym miejscu, zimą ok. 3-4 dni, w lecie nie dłużej niż 24-48 godzin.
Minimalny czas trzymania mięsa w marynacie przed pieczeniem lub smażeniem to ok 0,5 godziny, najlepiej cała noc. Pamiętajmy też, że nie powinno się marynować mięsa rozmrażanego – lepiej marynować je przed zamrożeniem.
Tagi:
- jak zrobic marynate do miesa
- jak zrobić marynatę do schabu
- marynata do ryb przed smażeniem
- jak zrobić marynatę