Jak marynować warzywa?

Świeże warzywa przed marynowaniem najlepiej pokroić w plasterki lub w paski, solić każdą ułożoną warstwę.

Jeżeli mamy zamiar marynować warzywa suszone, najpierw powinniśmy na całą noc zamoczyć je w osolonej wodzie.

Warzywa korzeniowe z kolei musimy ugotować wcześniej w osolonej wodzie.

Następnie wkładamy je do wysterylizowanych słoików do wysokości ok. 1 cm poniżej brzegu słoika, zalewamy przyprawionym octem – do brzegu słoika ma zostać 1 mm odstępu. Świeże warzywa najlepiej zalewać octem ciepłym, natomiast suszone i korzeniowe – zimnym.

Po zalaniu octem słoiki należy zakręcić i ustawić w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu.

PRZEPIS NA PRZYPRAWIONY OCET (którym możemy zalać warzywa)

Potrzebne będą:

  • 1,5 l octu
  • 12 g pieprzu ziarnistego
  • 6 g mielonej papryki
  • 12 g imbiru
  • 6 ziaren gorczycy
  • 8 goździków
  • 6 g ziela angielskiego
  • 1 posiekany ząbek czosnku

Do naczynia wlewamy ocet, dodajemy czosnek i gotujemy ok. 5 minut. Następnie odstawiamy płyn na co najmniej 3 godziny. Możemy go zużyć od razu do zalewania warzyw albo przelać do butelek i wykorzystywać później.

Tagi:

  • co można marynować
  • warzywa ktore marynujesz
  • co mozna marynowac 96
  • jakie warzywa sie marynuje
  • jakie warzywa mozna marynowac
  • co mozna marynowac 96%

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.