Świeże warzywa przed marynowaniem najlepiej pokroić w plasterki lub w paski, solić każdą ułożoną warstwę.
Jeżeli mamy zamiar marynować warzywa suszone, najpierw powinniśmy na całą noc zamoczyć je w osolonej wodzie.
Warzywa korzeniowe z kolei musimy ugotować wcześniej w osolonej wodzie.
Następnie wkładamy je do wysterylizowanych słoików do wysokości ok. 1 cm poniżej brzegu słoika, zalewamy przyprawionym octem – do brzegu słoika ma zostać 1 mm odstępu. Świeże warzywa najlepiej zalewać octem ciepłym, natomiast suszone i korzeniowe – zimnym.
Po zalaniu octem słoiki należy zakręcić i ustawić w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu.
PRZEPIS NA PRZYPRAWIONY OCET (którym możemy zalać warzywa)
Potrzebne będą:
- 1,5 l octu
- 12 g pieprzu ziarnistego
- 6 g mielonej papryki
- 12 g imbiru
- 6 ziaren gorczycy
- 8 goździków
- 6 g ziela angielskiego
- 1 posiekany ząbek czosnku
Do naczynia wlewamy ocet, dodajemy czosnek i gotujemy ok. 5 minut. Następnie odstawiamy płyn na co najmniej 3 godziny. Możemy go zużyć od razu do zalewania warzyw albo przelać do butelek i wykorzystywać później.
Tagi:
- co można marynować
- warzywa ktore marynujesz
- co mozna marynowac 96
- jakie warzywa sie marynuje
- jakie warzywa mozna marynowac
- co mozna marynowac 96%