Jakich produktów nie zamrażać?

Trudno sobie chyba wyobrazić współczesną kuchnię bez zamrażarki – dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość, produkty, których nie zdążymy zużyć w krótkim czasie, nie marnują się.

Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w zamrażarce. Jest sporo takich artykułów żywnościowych, którym zamrażarka może zaszkodzić. Najważniejsze z nich wymieniamy poniżej.

Produkty, których nie powinno się zamrażać, to m.in.:

  • świeże mleko, od którego w trakcie rozmrażania oddziela się woda, przez co traci ono jednorodność,
  • twardy ser, który kruszy się po rozmrożeniu,
  • jaja gotowane na twardo, które stają się żylaste,
  • jogurty, kwaśna śmietana czy majonez, które tracą jednorodność,
  • silnie przyprawione potrawy, których zapach może się nasilić lub zmienić,
  • napoje gazowane w butelkach, które w trakcie zamarzania i zwiększania objętości cieczy mogą wybuchnąć,
  • potrawy mączne, które tracą swoją konsystencję,
  • ryby i małże – w ich przypadku trzeba uważać, gdyż bardzo często były zarażone podczas transportu.

Nie wolno też ponownie zamrażać raz rozmrożonej żywności, gdyż grozi to zatruciem.

1.5/5 - (2 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.