Trudno sobie chyba wyobrazić współczesną kuchnię bez zamrażarki – dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość, produkty, których nie zdążymy zużyć w krótkim czasie, nie marnują się.
Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w zamrażarce. Jest sporo takich artykułów żywnościowych, którym zamrażarka może zaszkodzić. Najważniejsze z nich wymieniamy poniżej.
Produkty, których nie powinno się zamrażać, to m.in.:
- świeże mleko, od którego w trakcie rozmrażania oddziela się woda, przez co traci ono jednorodność,
- twardy ser, który kruszy się po rozmrożeniu,
- jaja gotowane na twardo, które stają się żylaste,
- jogurty, kwaśna śmietana czy majonez, które tracą jednorodność,
- silnie przyprawione potrawy, których zapach może się nasilić lub zmienić,
- napoje gazowane w butelkach, które w trakcie zamarzania i zwiększania objętości cieczy mogą wybuchnąć,
- potrawy mączne, które tracą swoją konsystencję,
- ryby i małże – w ich przypadku trzeba uważać, gdyż bardzo często były zarażone podczas transportu.
Nie wolno też ponownie zamrażać raz rozmrożonej żywności, gdyż grozi to zatruciem.