Jakich produktów nie zamrażać?

Trudno sobie chyba wyobrazić współczesną kuchnię bez zamrażarki – dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość, produkty, których nie zdążymy zużyć w krótkim czasie, nie marnują się.

Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w zamrażarce. Jest sporo takich artykułów żywnościowych, którym zamrażarka może zaszkodzić. Najważniejsze z nich wymieniamy poniżej.

Produkty, których nie powinno się zamrażać, to m.in.:

  • świeże mleko, od którego w trakcie rozmrażania oddziela się woda, przez co traci ono jednorodność,
  • twardy ser, który kruszy się po rozmrożeniu,
  • jaja gotowane na twardo, które stają się żylaste,
  • jogurty, kwaśna śmietana czy majonez, które tracą jednorodność,
  • silnie przyprawione potrawy, których zapach może się nasilić lub zmienić,
  • napoje gazowane w butelkach, które w trakcie zamarzania i zwiększania objętości cieczy mogą wybuchnąć,
  • potrawy mączne, które tracą swoją konsystencję,
  • ryby i małże – w ich przypadku trzeba uważać, gdyż bardzo często były zarażone podczas transportu.

Nie wolno też ponownie zamrażać raz rozmrożonej żywności, gdyż grozi to zatruciem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.